U bent hier

Spontaan experiment toont aan dat statiegeld echt werkt !!

Overgenomen van    http://www.duurzaamnieuws.nl

Dat het statiegelddebat mensen bezighoudt blijkt wel uit deze bijdrage die Sophie Snijders aan de redactie van http://www.duurzaamnieuws.nl  stuurde. Ze organiseerde een verhelderend experiment, inclusief Facebookpagina en een verslag op Youtube.
 
Sophie schrijft: “Het lijkt erop dat statiegeld op grote plastic flessen volgend jaar in Nederland verdwijnt. In de hele politieke discussie zie ik alleen maar dat voor- en tegenstanders van het systeem elkaar om de oren slaan met kostenberekeningen, overeenkomsten en het wel of niet halen van doelstellingen. De discussie is zo ingewikkeld, dat niemand meer begrijpt waar die nou precies over gaat. Of belangrijker: waar die eigenlijk over zou moeten gaan.
 
Afval zwerft namelijk niet op straat, als het een financiële waarde heeft. Daarom zou het statiegeldsysteem volgens mij niet moeten worden afgeschaft, maar juist ook ingevoerd op die kleine flesjes en blikjes die mensen overal laten rondslingeren. Om het effect van statiegeld aan te tonen heb ik vanuit de milieubeweging ‘Statiegeld moet blijven’ een sociaal experiment uitgevoerd en vastgelegd op camera.
 
Argeloze burgers werden voor dit experiment geconfronteerd met een berg van 500 blikjes en flesjes zonder statiegeld, met daarnaast een bord waarop de tekst ‘gratis meenemen’ stond. De berg afval leverde verbaasde blikken op, men gaf eens een schop tegen een blikje, maar niemand voelde zich geroepen om iets op te rapen. Vervolgens werd de berg vervangen door 500 plastic flessen mét statiegeld. In nog geen drie kwartier tijd was alles weg, tot op de laatste fles. Mensen haalden zelfs boodschappenkarretjes op bij de supermarkt, om maar zoveel mogelijk plastic flessen mee te kunnen nemen.
 
Volgens mij toont het experiment wel aan dat het een letterlijk en figuurlijk waardeloos plan is om statiegeld af te schaffen, zeker in een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van de schadelijke gevolgen van plastic afval in het milieu. Laten we daarom maar eens ophouden met al die ingewikkelde rapporten en berekeningen en gewoon ons gezond verstand gebruiken, door te zeggen: statiegeld moet blijven.”
 
Benieuwd naar het filmpje? Kijk dan op: http://www.facebook.com/statiegeldmoetblijven