U bent hier

kalender 't groene waasland

 
 
Zaterdag 10 februari
 
Velt   afhalen zaden en hulpstoffen  van 10 tot 12 uur
Pottenland, Nieuwe Baan 88, 9111 Belsele
Geef een seintje op 0473 575532 als je er niet geraakt.
 
Natuurpunt Waasland Noord       beheerwerken
Deze winter starten we terug met beheerwerken op de Grote Geul te Kieldrecht. Een dertig wilgen worden geknot en voor het afvoeren van het hout kunnen we alle hulp gebruiken. Kom je helpen dan kan je brandhout mee naar huis nemen, een aanhangwagentje is dan praktisch. Langs de zuidkant van de Geul is de oever over een tiental meter weggespoeld en maken we van deze werkdagen graag gebruik om een oeverversterking met wilgentakken aan te brengen.
Voor onze rietvogels wensen we een mooie rietkraag. We gaan een aantal elzen en wilgen uit het riet verwijderen.  We komen samen om 13u30 aan het natuurhuis Panneweel, krekeldijk 2 te Meerdonk en vertrekken dan samen naar onze werkplek. Je kan ook ter plaatse komen aan het huis gelegen Kreek 54 te Kieldrecht ter hoogte van de brug tegen 14 uur.
Best breng je warme kledij mee, werkhandschoenen en laarzen zijn nodig. Voor werkgerief zorgen wij maar een bijl kan altijd nuttig zijn 
 
Zondag 11 februari
 
Hortus Ter Saksen luswandeling Nieuwenrode – Grimbergen (23 km, deels GR12 en GR128) 
Weer een verrassende afwisseling: wandelend door parken en natuurgebieden, langs historische gebouwen en watermolens en tussendoor genieten van de stilte die de landschappen ons bieden. 
Afspraak: 9.30 uur parking aan de oude pastorie in Nieuwenrode, hoek Kerkstraat en Schriekdreef. 
Inschrijven bij Marc M 0494 12 86 81 of marc.castelyns@scarlet.be 
 
Dinsdag 13 februari
 
Natuurpunt Waasland Zuid   Startvergadering voor werking rond stadsbos Puitvoet om 19.30 uur in de Vredeszaal van het stadhuis Sint-Niklaas. Zie pagina 23.
 
Woensdag 14 februari
 
Natuurpunt Scousele
Plantenstudiegroep    Van 19.30 tot 22 u
We bestuderen planten met voordrachten, educatief materiaal, bino’s, flora’s, loep enz. 
Wie wil meewerken is welkom.
Info freddy.moorthamer@skynet.be 0475 923 484
 
Zaterdag 17 februari
 
JNM Durmeland
Ochtend wandeling  (7-12 jaar + ouders)
Heb jij je ook al afgevraagd welke dieren er wakker zijn als jij pas ontwaakt? Nu is het je kans om dit te ontdekken!
Bij het opkomen van de zon achter de ochtendmist maken we een wandeling op het enige echte Molsbroek! Samen gaan we op zoek naar de eerste dieren van de dag. Deze keer mogen jullie ook je ouders meebrengen
(Afspreek)plaats: Aan het bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, Lokeren: 7u30 tot 9u30. Meebrengen: warme kleren, stevige schoenen, verrekijker, je ouders. Info vanbastelaeresteve@live.be, 0495 495 525
 
Natuurpunt Waasland Noord 
Beheerswerken Grote Geul te Kieldrecht. 
Zie ook zaterdag 10 februari.
We komen samen om 13u30 aan het natuurhuis Panneweel, krekeldijk 2 te Meerdonk en vertrekken dan samen naar onze werkplek. Je kan ook ter plaatse komen aan het huis gelegen Kreek 54 te Kieldrecht ter hoogte van de brug tegen 14 uur. Best breng je warme kledij mee, werkhandschoenen en laarzen zijn nodig. 
 
vzw Durme   Werkdag in de Fondatie 
om 10.00 uur: klaar voor de lente. We maken het reservaat de Fondatie en de nestkasten klaar voor de lente. We herstellen ze waar nodig, verwijderen de oude nesten van vorig jaar, en wie weet doen we wel een bijzondere vondst?
Afspraak: om 10 uur aan Liniedreef (kruising Weimanstraat), Sinaai
 
VVE WG Dagvlinders om 13.15 uur in BC Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren)
Info: Sylvain Cuvelier, sylvain.cuvelier@telenet.be
 
vzw Durme  Startmoment Groot en Klein Broek om 14.00 uur. De komende maanden staat er heel wat te gebeuren in Groot en Klein broek en in het Beerkaaihuisje. Tijdens een wandeling doorheen de verschillende gebieden en parken kom je meer te weten over de plannen, de organisaties en hoe jij kan helpen. We sluiten af in het Beerkaaihuisje met een lekker aperitief.
Natuurvereniging vzw Durme staat erin voor het overgangsbeheer naar een volwaardig zoetwatergetijdengebied (samen met Waterwegen en Zeekanaal NV), en de jongeren van De Knoop nemen het Beerkaaihuisje volledig onder handen. 
Wil jij graag deel uit maken van deze projecten, of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat er allemaal te gebeuren staat? Dan ben je meer dan welkom op het Startmoment. Tot dan? Iedereen is welkom!
Afspraak: om 14 uur aan vzw Lia (Smoorstraat 8, 9250 Waasmunster)
Info: Ssarah.geers@vzwdurme.be, 09 348 30 20
 
Zondag 18 februari
 
Natuurpunt Waasland Scousele: Watervogeltelling
Indien je graag meegaat contacteer: gerry.heyrman1@telenet.be   0498 57 72 24 
 
Vrijdag 23 februari  
 
vzw Durme Sterrenkijkdag in het Molsbroek om 19.00 uur i.s.m. VVS Scheldeland.
Kom genieten van de onmetelijke sterrenhemel op deze nationale sterrenkijkdagen. De Vereniging Voor Sterrenkunde Scheldeland stelt zijn telescopen op de Molsbroekdijk op. Bij slecht weer is een vervangprogramma voorzien met een aantal voorstellingen en presentaties.
Afspraak: vanaf 19.00 uur in bezoekerscentrum Molsbroek.
Info: thomas.vanlancker@vzwdurme.be, 09 348 30 20
 
Zaterdag 24 februari
 
Uilenwerkgroep Waasland samen met vzw Durme en Natuurpunt Waasland (Zuid en kern Lokeren Daknam)      organiseren een Uilenwandeling met een staartje. Zin in een mysterieuze avondwandeling? Dan gaan we samen op zoek naar uilen en hun prooien in Daknam! (vernieuwd parcours)We gaan opnieuw op zoek naar de meest mysterieuze nachtvogels in onze streek. Langs de route die we gaan afleggen leven steenuil, kerkuil en bosuil. Hopelijk kunnen we ze horen en misschien zelfs zien! We proberen ook enkele muizen te vangen en terug vrij te laten. Muizen zijn de favoriete maaltijd van de kerkuil en de bosuil. We verzamelen om 19u30 aan de kerk van Daknam, 9160 Lokeren.  We starten met een korte inleiding over uilen, gevolgd door een wandeling van 5 km.
Het einde is voorzien rond 22u30. 
Vooraf inschrijven is niet nodig. Voorzie stevige schoenen, aangepaste kledij aan de weersomstandigheden, een fluo-vestje en een bescheiden zaklamp. De route is nog steeds in Daknam maar we trekken, in vergelijking met vorige jaren, meer het veld in.
Info frank.schram@hotmail.com, 0486 58 07 09 of  piens.claudia@gmail.com, 0495 33 84 09
 
Zondag 25 februari
 
Velt Tuinadvies: Compost: natuurlijk!
van 10:00 tot 12:00 uur. Bib Sint-Niklaas (H Heymanplein 7, 9100 Sint Niklaas)
Composteren is de natuur imiteren. Van tuin en groentenafval maak je een prima grondstof voor je tuin. Velt en de kringloopkrachten hebben al heel wat ervaring en vertellen je hoe best te werk gaat en wat je beter niet doet. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Je bespaart op afvalverwerking en verbetert de bodem van je tuin zodat je daar mooie resultaten kan behalen.
 
Natuurpunt Waasland Noord   Een activiteit voor de vogelkijkers onder ons: het Klein Rietveld en het Groot Rietveld te Kallo. Februari is een ideale maand om verschillende soorten watervogels te observeren op de plassen. We komen samen op de P&R langs de N 49 afrit 9 (expresweg, afrit Melsele-Beveren) om 13u30. De P&R is gelegen naast het viaduct richting Melsele. Kom je van de N70 dan volg je de richting Kallo. Verrekijker en/of telescoop niet vergeten.
Info: Chris 0478 596260
 
Woensdag 28 februari 
 
Natuurhuis Panneweel  Jaarlijkse wintersnoei, een workshop in onze bio-hoogstamboomgaard.
 
Na het aan succesvol aanplanten van een fruitboom is zorgzame snoei noodzakelijk om te komen tot goede ontwikkeling van gesteltaken.
Na het planten zorgen de volgende vijf tot tien groeijaren voor voldoende vruchthout op de juiste plaats. Daarna komt de onderhoudssnoei voor de juiste verhouding tussen groei en bloei.Wie dit wil leren kennen komt kijken en luisteren. Wie het goed wil kennen gaat mee de ladder op. Breng je eigen snoeimateriaal mee, zodat je het snoeien ook echt kan uitproberen. 
 
Organisatie: Natuurpunt Waasland Noord samen met het Land- en Tuinbouuwcentrum Waasland. Jan Van Bogaert, bekend om zijn werk bij Hortus ter Saksen en erkend Velt-lesgever, begeleidt de namiddag. 
We verwachten de boomgaardliefhebbers in onze boomgaard op het erf van Natuur.huis Panneweel, Krekeldijk 2 te Meerdonk en dit vanaf 13.30 tot 17.00 uur. De lesgever houdt zich ook vrij op 7 maart (als reservedatum). Hij doet dit dit voor ons voor het geval het zeer slecht weer is op 28 feburari. We informeren u daarover via de website of via je mailbox.
Meer info: Jan Dhollander
 
Vrijdag 2 maart 
 
vzw Durme Voordracht 'De Durme' om 19.30 uur
De Durme stroomt van Tielt tot Tielrode, en verandert van een kronkelend beekje in een heuse stroom. André Verstraeten vertelt vanavond alles wat je nog niet wist over deze bijzondere rivier. Je kan bovendien je boek over de Durme laten signeren (of nog een exemplaar aankopen). Afspraak: 19.30 uur, Bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren)
Meer info: André Verstraeten, 09 348 18 59. Gratis, maar inschrijven noodzakelijk via info@vzwdurme.be.
 
Zaterdag 3 maart
 
Velt & Hortus ter Saksen
Wintersnoei in de hoogstamboomgaard. 
(Hetzelfde programma op 17 maart)
 
van 13:30 tot 17.00 uur.  Start op de binnenkoer van het hoevegebouw op Hof ter Saksen, inrit parking naast Zandstraat 167.  €5 voor leden van Velt of NBS, niet niet-leden €7, incl. tekst en gratis drankje. Inschrijven via TEMMERMANS MARC (marc.temmermans@telenet.be 03-776 86 89). Lesgever: VAN BOGAERT Jan
Snoei bij de fruitaanplanting zorgt voor evenwicht tussen takken en wortelgestel. Een goede vormsnoei garandeert een evenwichtige opbouw van de kruin. Tegelijk bepaalt onderhoudsnoei het evenwicht tussen groei en vruchtdracht bij oudere fruitbomen.Gereedschap zoals snoeischaar, snoeizaag en ontsmettingsmateriaal komen ook aan bod. Breng uw materiaal ook maar mee.
 
vzw Durme     Cursus: Cactusjes breien met natuurlijke, lokale wol  om 14.00 uur.
 
Atelier Marie Paula is een Lokers breilabel die zachte wollen kleding & accessoires maakt met natuurlijke wol. Samen met ons maakt Ann tijdens deze workshop vrolijke cactusjes, gemaakt van wol afkomstig van Lokerse schapen, ecologisch geverfd in haar atelier. Een ideaal project voor beginnende breiers en breisters, of ter inspiratie voor de meer gevorderden onder ons. Bovendien vertelt Ann ons meer over de oorsprong van haar wol en het productieproces.
Werken met natuurlijke materialen met een heerlijk resultaat, ideaal als klein cadeautje of om je huis mee op te vrolijken. Ook handig: deze cactussen geef je nooit te veel of te weinig water?
Wil je meer weten over Atelier Marie Paula? Bezoek dan zeker haar website.
Afspraak: zaterdag 3 maart, 14 uur tot 16.30 uur, in Bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren). 
Deelname kost 20 euro voor leden van vzw Durme (25 euro voor niet-leden) + 9 euro materiaalkosten
(je neemt een volledig afgewerkt cactusje zoals te zien op de foto mee naar huis). 
Breng je wel eigen breinaalden mee!
Inschrijven via sarah.geers@vzwdurme.be of 09 348 30 20. Vermeld ook even of je al brei-ervaring hebt of niet. Na bevestiging mag je overschrijven op BE52 0012 2999 0009 met vermelding: ‘breicursus’. 
Opgelet, de plaatsen zijn beperkt.
 
Natuurpunt Waasland Noord
Heb je zin in een mysterieuze avondwandeling?
Laten we dan samen op zoek gaan naar uilen in Stekene.
Langs de route die we gaan afleggen leven steenuil, kerkuil en bosuil. Hopelijk kunnen we ze horen en misschien zelfs zien! We starten met een korte inleiding over uilen,
gevolgd door een wandeling van ongeveer 4,5 km. Het einde is voorzien rond 22u30.
Voorzie stevige stapschoenen, aangepaste kledij aan de weersomstandigheden, een fluo-vestje en een bescheiden zaklamp.
Waar en wanneer? We verzamelen om 19u30 aan het ontmoetingscentrum “De Statie” , Stadionstraat 113  9190 Stekene
 
Uilenwerkgroep Waasland   en   Natuurpunt Waas land Zuid:   Uilenwandeling met een staartje.
Zin in een mysterieuze avondwandeling? Dan gaan we samen op zoek naar uilen op de Ruiter in Waasmunster!
De gemeente Waasmunster ondersteunt Uilenwerkgroep Waasland sinds 2015. Kerkuilen- en steenuilennestkasten werden opgehangen in geschikte gebieden.
We trekken onze wandelschoenen aan voor een +/- 4km lange tocht die start op de Ruiter. Langs de route die we gaan afleggen leven steenuil, kerkuil en bosuil. Hopelijk kunnen we ze horen en misschien zelfs zien! We proberen ook enkele muizen te vangen en terug vrij te laten. Muizen zijn de favoriete maaltijd van de kerkuil en de bosuil. We verzamelen om 19u00 in de kantine van de hondenschool Onder Ons Waasmunster
Sousbeekstraat 96 A, 9250 Waasmunster.
We starten met een kleine computerpresentatie over uilen, gevolgd door een wandeling. Het einde is voorzien rond 22u00.
Aansluitend wordt een drankje aangeboden door het gemeentebestuur van Waasmunster.
Deelname is gratis, wel graag inschrijven!
Voorzie stevige schoenen, een fluo-vestje en een bescheiden zaklamp.
Voor meer info:
Eddy De Taey 0474 21 20 01 
Marc Aerts 0485 38 19 87 
Volg Uilenwerkgroep Waasland op Facebook
 
Zondag 4 maart
 
Wase Imkersbond en Het Scheldebieke Beveren  i.s.m.   Hof ter Saksen   Een imker aan het woord om 9.30 uur.
Bij het horen van de naam Paul Beullens horen imkers telkens een belletje rinkelen. Als hoofdredacteur van het imkersblad ‘De Vlaamse Imker’ staat hij iedere maand in het blad met een column met gevatte opmerkingen over de imkerij en de leefwereld eromheen. Paul is ingegaan op de uitnodiging van 2 imkersbonden om naar Hof ter Saksen te komen om zijn jarenlange ervaring als imker te delen met de leden en elke geïnteresseerde. Paul zal het hebben over zijn bedrijfsmethode aangevuld met een aantal tips hoe de imker van vandaag zijn bijen moet beheren. Gratis deelname.
Plaats: hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren om 9.30 uur
 
Zaterdag 10 maart
 
JNM Durmeland Het gras is groener… (7-12 jaar)
… aan de overkant van de Durme, als je aan de sporthal staat. Want daar, aan de overkant, bevindt zich een klein, maar mooi natuurgebiedje (zoals jullie in het vorige Meerkoetje konden lezen): de Buylaers! Jaja, je hoort me al komen: we trekken opnieuw onze stoute vuile schoenen aan om dit gebiedje te gaan beheren. En wat nog beter is: we zullen dit niet alleen doen, maar onze buren van Moervallei komen helpen!
(Afspreek)plaats: De ingang van de Buylaers, ter hoogte van Bleekmeersstraat 10.  Van 14u tot 17u. Meebrengen: kleren die vuil mogen worden, vieruurtje, iets om te drinken, goesting om te werken!   Contact: jorn.vandevelde@gmail.com en 0493/02.96.97
 
Zondag 11 maart
 
Velt   Startdag jeugdboekenweek   van 10 tot 12:30 uur. Esplanade Bib Sint Niklaas (Hendrik Heymanplein 7, 9100 Sint Niklaas)
De bib stelde een programma samen van ludieke activiteiten rond het thema "Wetenschap & Techniek". We wagen ons aan een wetenschappelijk experiment met voorwerpen uit de natuur of spelen een tof spelletje met materiaal uit de tuin. (i.s.m. de stad Sint Niklaas)
 
Ons Streven    WERK  MEE  AAN  EEN  PROPERE NATUUR   van 14 tot 17 uur.
Heb je veel goesting om iets voor de natuur en de medemensen te kunnen doen? Heb je ook zo'n zin om de handen uit de mouwen te steken? Wil je graag jouw kinderen leren dat afval in de vuilbak hoort?
Hou je van een avontuur in de adembenemende natuur?
Beleef je graag iets om met trots te kunnen navertellen?                     
 
Dan hebben we voor jou de ideale uitnodiging: Onze grote zwerfvuilactie langs Durme en Schelde Ons Streven organiseert samen met de lieve mensen van ‘De Vrienden van Amma’ een grote lenteschoonmaak in de Tielroodse potpolder en langs de Durme- en Scheldeboorden. Onze ‘buit’ van groot- en kleinvuil verzamelen we aan de Toeter. Help ons de natuur een schoonheidskuur te geven!
Afspraak om 14 uur aan het standbeeld van de Toeter op het einde van de Sint-Jozefstraat. (Vlakbij het Durmeveer Tielrode-Hamme) 
De gemeente Temse zorgt voor de logistieke steun: vuilzakken, handschoenen en nuttig materieel. Wij kunnen je alvast het volgende garanderen:  
Een mooie middag in een schitterende natuur die met de minuut properder wordt.
Toffe en gemotiveerde mensen om je heen.
Leuke vondsten (vorig jaar een stuk drone, een motorhelm, een deel van een toilet, ...)
Gezellig napraten bij een natje en een droogje.
Groot en klein, kom en doe mee, je zult het je zeker niet beklagen.
 
Hortus ter Saksen  luswandeling Herkenrode en Platwijers (21 km, deels GR5) 
Vertrekkend vanaf de abdij van Herkenrode wandelen we naar en doorheen de Platwijers. Een gebied met maar liefst 1175 vijvers. 
Afspraak: 9.30 uur aan de parking van de abdij van Herkenrode, Herkenrodeabdij 4, 3511 Kuringen – Hasselt. 
Inschrijven bij Marc M 0494 12 86 81 of marc.castelyns@scarlet.be 
 
Woensdag 14 maart
 
Natuurpunt Scousele  Plantenstudiegroep    van 19.30 tot 22 u
Info: Freddy Moorthamer 0475 923 484 freddy.moorthamer@skynet.be
 
Vrijdag 16 maart 
 
Natuurpunt Waasland Werkgroep NME Zuid-Waasland lezing SURINAME NATUURPAREL IN ZUID-AMERIKA
In de zomer van 2017 zijn vier biologen, Karen, Maaike, Katrien en Eline, op reis geweest naar het tropische Suriname! In deze Zuid-Amerikaanse parel hebben ze veel natuurpracht mogen ontdekken die ze graag met geïnteresseerden willen delen. 
Ook Thomas, die er nu een jaar doorbrengt voor zijn doctoraatsonderzoek, zal er die avond bij zijn. Zij willen jullie graag laten proeven van de gezelligheid die en het natuurschoon dat Suriname te bieden heeft, met een focus op de vele vogelsoorten die er voorkomen
Locatie: Buurtcentrum Sombeke, Veldstraat 2
Inschrijven: Om een idee te hebben voor hoeveel deelnemers we één en ander moeten klaarzetten, vragen we om op voorhand in te schrijven.
Neem daartoe contact op met Marc Smet: 03/778 16 18, Marc.smet.natuurpuntzw@gmail.com
Deelname: Leden (ook JNM) : €8, Niet-leden : €10, Kansenpas : €6     Te betalen ter plekke
03 777 89 26
 
Zaterdag 17 maart
 
Natuurpunt Scousele    Spechtenobservatie in het Zoniënwoud van 7 tot 12.30 uur. Vertrek met carpooling.
Vertrek: Vroonhoflaan aan kerkhof Temse
Deze tocht gaat enkel door bij gunstige weersomstandigheden. Meebrengen: Verrekijker, eventueel telescoop, waterdicht schoeisel. Inschrijven bij: gerry.heyrman1@telenet.be 0498 57 72 24
 
Velt & Hortus ter Saksen Wintersnoei in de hoogstamboomgaard. 
Hetzelfde programma als op 3 maart !! 
Van 10:00 tot 13:00
 
Zondag 18 maart 
 
vzw Durme Op stap met Eufrasie  om 14.30 uur
In de Fondatie van Boudelo woont Eufrasie, een boommarter. Vandaag stellen we haar graag aan jou voor, aan de hand van het digitale leerpad dat we speciaal voor de Fondatie ontwikkelden. Houd je smartphone bij de hand, neem een foldertje met de route en QR-codes (die je vindt aan de ingangen van het gebied of hier kan downloaden), en we zijn weg!
Deze wandelfolder werd ontwikkeld in het kader van de natuurgidsenopleiding en is bedoeld voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar. Vandaag stellen we de route graag aan je voor, spelen we Eufrasie’s favoriete spelletjes en leren we heel wat over haar vriendjes.
Maar je kan de route ook zonder gids doen, wanneer je maar wil. Veel plezier!
Afspraak: 14.30 uur aan de Liniedreef (kruising met de Weimanstraat), Sinaai.
Info: sarah.geers@vzwdurme.be, 09 348 30 20
 
Natuurpunt Waasland Scousele   Watervogeltelling
Indien je graag meegaat contacteer: gerry.heyrman1@telenet.be 0498 57 72 24 
 
Woensdag 21 maart 
 
Velt Vlechten met wilgentenen om 19.30u
Met dit natuurlijk materiaal kan je heel creatief aan de slag. Deze keer vlechten we een bloem die als pronkstuk in je tuin kan staan. Een beetje handigheid, een beetje hulp, een goede snoeischaar, een stevig en scherp mes en  indien mogelijk een els. Meer heb je niet nodig . Wij zorgen voor de wilgentenen.
Leden € 5  Niet-leden  € 7  Maximaal 12 personen
 Of 03   776 86 89  voor 10/03
Zaal Familia, Truweelstraat 138 te Sint Niklaas
 
Zaterdag 24 maart
 
Vzw Durme Uitstap naar Kalmthout met gidsbeurt in het arboretum en het bijenteeltmuseum (Imkerswerkgroep vzw Durme).   Meer info in www.durme.be. 
 
Velt  Regenwormencompost  
van 9u tot 12 en van 13u tot 16u
Exclusieve verkoop rechtstreeks van bij de producent. Je kan regenwormencompost afhalen in bulk (€ 25 per m2) of per zak van 50 liter (€2 per zak, voorzie zelf zakken). Zelf op te scheppen (we helpen wel een handje). Contante betaling.
Cleeterboshoeve, Kletterbosstraat 1, te Sint Niklaas. Zolang de voorraad strekt. Je hoeft niet in te schrijven. Reserveren mag via marc.temmermans@telenet.be of 0473575532.
De Kletterbosstraat is een zijstraat van de Brandstraat (achterkant recreatieoord De Ster)
 
Regenwormencompost is het resultaat van wormenkweek voor de sportvisserij. Een potgrondmengsel wordt geënt met wormen. Die halen hun voeding uit deze aarde. Ze worden bijgevoederd met een meel op basis van granen  en melkpoeder en een pulp van appel (restprodukt). De cyclus duurt een half jaar en dan wordt de grond gezeefd. De volgroeide wormen worden geoogst voor verkoop en ook de cocons worden er uitgezeefd om een nieuwe cyclus op te starten. De gezeefde grond bevat 50% organisch materiaal en (circa) NPK 2-1-2
Dit produkt is een uitstekende bodemverbeteraar, een goede basis om zelf potgrond te maken en ideaal bij de aanplant van bomen of struiken.
 
Zondag 25 maart
 
Velt Tuinadvies: knutselen met kinderen
van 10:00 tot 12:00. bib Sint-Niklaas (H Heymanplein 7, 9100 Sint Niklaas)
Een vogelschrik houdt vogeltjes weg van plaatsen in je tuin waar je pas gezaaid hebt of waar ze aan de jonge groenten kunnen snoepen. Een vogelschrik kan ook best mooi zijn en de blikvanger van je tuin worden. Met natuurlijk en gerecycleerd materiaal knutselen we een vogelverschrikker op kindermaat. Voor kinderen vanaf 3 jaar.
 
Dinsdag 3 april 
 
vzw Durme  Kindercursus Ei'kes om 9.00 uur
Slijmerige paddeneitjes, bontgekleurde vogeleieren of zorgvuldig in schuim gepakte insecteneitjes. De wereld van de eieren is groot! Zo groot dat we er gemakkelijk een hele dag mee kunnen vullen. Bestaan er vierkante eieren? Kom jij uit een ei? We onderzoeken het allemaal! Enne… Je gaat ook naar huis met een kEI-leuk knutselwerkje! 
Afspraak: van 9 tot 16 uur, Bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren).
Info: sarah.geers@vzwdurme.be, 09 348 30 20
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Deelname kost 20 euro voor leden (25 euro voor niet-leden). Je inschrijving is definitief na overschrijving op BE52 0012 2999 0009 (vzw Durme) met vermelding ‘naam kind eikes’
Vergeet je lunchpakket niet.
Er is opvang voorzien van 8 tot 17 uur. Laat je weten even weten of je hier gebruik van wil maken?
 
Donderdag 5 april
 
Hortus ter Saksen en Vormingplus en gemeente Beveren Natuur schilderen van 14 – 16 uur
In deze cursus komen creativiteit en natuurbeleving samen. Laat je inspireren door de prachtige omgeving. Je krijgt individuele begeleiding en hulp om je grenzen te verleggen. Door observatie leer je het kleurenspel van het landschap weer te geven. Ervaring met schilderen mag, maar is geen vereiste. Je schildert met eigen materiaal naar keuze: met acrylverf op papier of zelfs het gebruik van houtskool is mogelijk. Na inschrijving volgt een materialenlijstje.
Begeleiding: Kirsten Jacobs, leerkracht Academie en kunstenares
In de oranjerie Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren
Inschrijven bij Vormingplus Waas-en-Dender, T 03 775 44 84 of www.vormingpluswd.be/natuur-schilderen, uiterlijk 10 dagen voor de activiteit : 11 euro, met korting: 5,50 euro
Betaling zo snel mogelijk na inschrijving op BE33 8916 7404 6946 , code 184925
 
Zondag 8 april
 
Hortus ter Saksen luswandeling Grand Monchau – Ellezelles (23 km, deels GR123/129) 
 Het natuurpark “Pays des Collines” biedt een glooiend parcours met vochtige valleien en beboste hellingen. De streek ademt stilte, rust, folklore en heksenverhalen uit alsof de tijd er blijft stil staan. 
Afspraak: 9.30 uur aan de kerk van Grand Monchau(t)( bereikbaar o.a. via Ronse N57 en Ellezelles).. 
Inschrijven bij Marc M 0494 12 86 81 
        of marc.castelyns@scarlet.be 
 
 
Woensdag 11 april 
 
Vzw Durme  Waterdiertjes scheppen  om 14.00 uur
 Onder water leven de gekste dieren: libellenlaven met 3 staarten, spinnende watertorren en mysterieuze kokerjuffers. Samen met een gids scheppen we ze voorzichtig uit het water en gaan we op onderzoek.
Dit is een activiteit van de Dienst Toerisme Lokeren.
Afspraak: 14 uur aan bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren).
Meer info en inschrijven via Dienst Toerisme Lokeren, 09 340 94 74. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
 
Zaterdag 21 April
 
Velt Pesticideninzameling
MIWA, vlyminckxhoek 12 te Sint Niklaas van 10u tot 16.30
Sinds afgelopen zomer mag je in Vlaanderen geen glyfosaat meer gebruiken. Steeds meer mensen hebben dat begrepen en gaan op zoek naar alternatieven. De Vlaamse Milieumaatschappij wil de restjes pesticiden die nog in de tuinhuisjes staan, op een veilige manier inzamelen. Ze werken hiervoor samen met Velt, de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten), OVAM en VlaCo. 
Concreet zullen ze allemaal samen op 21 april een inzamelactie organiseren in de Vlaamse recyclageparken. Mensen die dan hun restjes pesticiden binnenbrengen, krijgen van de VMM een gratis voegenborstel in ruil. 
Dit gebeurt ook in de Wase recyclageparken. In Sint Niklaas staan wij met een infostand en wordt er een demo gegeven.  Aanvangsuur demo zie binnenkort http://www.miwa.be/nl/activiteiten/
 
Zondag 22 april
 
Velt Tuinadvies: onkruid bestaat niet
van 10:00 tot 12:00. bib Sint-Niklaas (H Heymanplein 7, 9100 Sint Niklaas)
Onkruid is gewoon een plant die op een plaats staat waar je ze liever niet hebt. Toch zijn ook die planten soms nuttig. We geven een aantal tips voor de keuken en de tuin. Natuurlijk kan je ook iets proeven en hebben we recepten. Wist je trouwens dat veel van die planten onmisbaar zijn voor het natuurlijk evenwicht en zorgen voor een grote diversiteit in je tuin. We vertellen je hoe je best met die ongewenste planten kan omgaan.
 
Ons Streven Erfgoed- en Kabouterwandeling. Thema: ‘kiezen’  
 
Woensdag 25 april
 
Ons Streven Gezondheidswandeling (Organisatie CM 'Waas en Dender)  
19 u. Standbeeld Den Toeter einde St. Jozefsstraat.  
“Dat bewegen belangrijk is.” Daar zijn we allen van overtuigd. Maar deze overweging omzetten in de daad, lukt niet altijd even gemakkelijk. Wij hebben soms een duwtje in de rug nodig. Dat wil de CM bereiken met haar initiatief tot het inrichten van maandelijkse gezondheids-wandelingen in, onder meer, het Waasland. CM-lid of niet: Iedereen welkom!
De deelname is gratis. Inbegrepen de verzekering lichamelijke ongevallen.
Vorig jaar werd o.m. gewandeld in Belsele, waarna volgden: Nieuwkerken, (tweemaal) Sint-Niklaas, Sinaai en Waasmunster.
Dit jaar volgen de andere Wase gemeenten, waaronder Tielrode, Steendorp en Temse.
Deze wandelingen verlopen op een vrij egaal parcours, zelfs zeer toegankelijk voor rolstolgebruikers. Voor Tielrode betekent dit geasfalteerde wegen.
Vooraf inschrijven is niet nodig. Je sluit je om 19.00 uur gewoon aan bij de andere wandelaars, aan het klassiek startpunt: Standbeeld ‘Den Toeter’, vlakbij het veer Tielrode-Hamme.
‘Ons Streven’ zorgt voor de gewenste begeleiding en voor de gids(en).
Na de wandeling - die ongeveer één uur duurt - kunnen de deelnemers, zo gewenst, hun dorst lessen in ‘Het Gildenhuis’ van Tielrode, Kaaistraat 10. ca 80 meter van de start- en aankomstplaats)
Info kan vooraf verkregen worden via het volgende tel. nr. 03 780 26 60 (CM-bewegingsverantwoordelijke) of via onsstreven@gmail.com.