U bent hier

kalender 't groene waasland

 
Donderdag 31 mei 
 
Bond Beter Leefmilieu  lezing over duurzaamheid
Mathias Bienstman, beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu, Sint-Niklazenaar én auteur van 'Op eigen Kracht' komt spreken in de Bib. Hij spreekt over de evoluties naar een groenere, betere wereld en de krachten die deze evolutie afremmen.
Een lezing voor iedereen die meer wil weten over de toekomst van deze planeet!
Van harte welkom om 20u in de Bib. Graag een seintje via: bibliotheek@sint-niklaas.be
 
zaterdag 2 juni
 
Uilenwerkgroep Waasland en Natuurpunt
  Fietstocht ‘met respect kijken naar jonge vogels’
Voor alle natuurliefhebbers, alleen of in groeps- of gezinsverband, die in vogels geïnteresseerd zijn. Grote kennis van de vogelwereld is niet vereist, interesse wel!  
In het gezelschap van vrijwilligers van Uilenwerkgroep Waasland en een erkend vogelringer fietsen we op landelijke wegen en passeren we langs plaatsen waar uilen en torenvalken broeden. We krijgen uitleg over het werk van de vogelringer, de vogels en hun biotoop.
Praktische afspraken?
• We vertrekken om 14 uur stipt aan de sporthal De Klavers, Sint-Andriesstraat 4 te 9111 Belsele.
• Einde voorzien rond 17 uur.
• Inschrijven is niet nodig.
Voor meer info:
Eddy De Taey 0479 28 73 84 eddy.detaey@uilenwerkgroepwaasland.be
Marc Aerts 0485 38 19 87 marc.aerts@uilenwerkgroepwaasland.be
 
Zaterdag 2 juni en zondag 3 juni
 
Velt Ecotuindagen
Zaterdag 2 juni van 10 tot 17u en zondag 3 juni van 10 tot 16u. 
Braemstraet Sint Niklaas (zijstraat Mispelstraat)
 
In 2015 kochten een aantal gezinnen een verwilderde tuin aan in de Braemstraat in Sint-Niklaas.
Vandaag zijn de wildgroei van vlier, acacia, esdoorn, laurierkers, taxus, bramen, netels en japanse duizendknoop stilaan onder controle, zijn de omgevallen bomen verwijderd en worden de contouren van een speel- en voedselbos met een moestuin duidelijk.
Deze samentuin van 8 gezinnen werd een werkgroep van Velt in september 2016 en is te bezoeken op 
We voorzien een rondleiding en spijs en drank, kinderen kunnen volop spelen.
De tuin is ook erg gezellig, dus blijven zitten aan één van de tafels is ook mogelijk!
Gelieve te parkeren in de Mispelstraat.
Kinderen welkom!
 
Zondag 3 juni 
 
Natuurhuis Panneweel Tweede open schuurdag
Als je voor één dag de zon kan doen schijnen, doe het dan vandaag! Picknicken in de zon is gewoon altijd gezelliger. De picknick is zeer budgetvriendelijk want je brengt gewoon je boterhammetjes mee van thuis. Tafels en stoelen kan je in de schuur nemen en je kiest zelf waar je gaat zitten. Voor de koffie, thee, fruitsappen en dergelijke kan je bij ons terecht. In de vroege namiddag wordt de dessertentafel met taartjes en zelfgebakken cakes opgesteld door ‘Creatief voor Natuur’.
Uilen vormen het thema van deze openschuurdag.
“Wist je dat er kerkuilen broeden in het natuurhuis Panneweel? Misschien vind je wel een braakbal onder de kerkuilennestkast”
Kenny Vereecken brengt speciaal voor de jeugd de leskist Uilen mee, vol met boeken over uilen, prachtige zoekkaarten, een boeiend gezelschapsspel en nog veel meer. Je kan hem ook alles over uilen vragen. Voor de allerkleinsten hebben we thema-gebonden kleurplaten en tekengerief klaarliggen.
Om wetenschappelijke redenen krijgen de jonge uilen een ringetje om een pootje. We ringen onze kerkuilen om een idee te krijgen over de migratie, de leeftijd, de sterftegraad en andere gedragingen. Dit ringen gebeurt door een erkende vogelringer die het ringwerk rapporteert aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 
 
Kenny brengt niet alleen de mooie educatieve koffer mee.Tussen 14.00 en 17.00 uur denkt hij ook aan een ringmoment van kerkuil, maar de uitwerking ervan is uiteraard afhankelijk van het broedseizoen van de kerkuil. Raadpleeg regelmatig www.panneweel.be. , want het volledige programma zal later op de site vermeld worden.
Wil je de benen strekken en iets meer over de natuur bijleren? Bij voldoende belangstelling start om 14u30 uur een gegidste wandeling (anderhalf uur) in het nabijgelegen Saleghem Krekengebied.
Gewoon wat bijpraten in het natuurhuis of in de boomgaard kan uiteraard ook. Zoals steeds zijn de vrijwilligers van Natuurpunt Waasland Noord en de Natuurhuis Panneweel aanwezig.
Naar goede gewoonte zijn de deelname aan de picknick, openschuurdag en de wandeling gratis.
Info: bert@panneweel.be of 0485 31 28 42
 
Hortus ter Saksen    luswandeling naar de vallei van de Bocq       (20 km, deels GR 125/126/575) 
Eindeloze panorama's, bossen en kleine Condroz-dorpjes wisselen zich af op dit pittig parcours op het diep versneden plateau boven de Maas en Yvoir. 
Afspraak : 9.30 uur aan de kerk van Crupet (via E411 afrit 16 Wierde, N4, Maillen) 
Inschrijven bij Freddy M 0475 92 34 84 of freddy.moorthamer@skynet.be 
 
vzw Durme    Insectendag
Een organisatie van project dagvlinders Durme en Schelde, Nachtvlinderwerkgroep Waasland, vzw Durme en Natuurpunt Hamme
Een hele dag in het teken van insecten. Van dagvlinders en kevers tot wespvlinders en nachtvlinders. We zoeken ze allemaal! Met een gezellige picknick midden in de natuur wordt dit een niet te missen activiteit.
Programma:
14 uur: Wandeling door Moerzeke (Hamme) met oog voor kriebelende, vliegende of zoemende zes-poters. Afspraak op het perceel in het vijverrecreatiegebied Buntjensstraatjen (Moerzeke) – zie verder voor een wegbeschrijving.
17 uur: We verzamelen terug op de startlocatie en installeren ons voor een gezellige picknick in het gezelschap van de insecten op het graslandje. Vergeet je picknick(deken) niet. (drankjes kan je indien gewenst bij ons kopen – ten voordele van de natuur). We zetten verschillende ‘vallen’ uit voor a.o. wespvlinders en bekijken ze van dichtbij.
21 uur: Vertrek van de nachtvlinderwandeling. Vanaf de afspraakplaats (zie wegbeschrijving) rijden we samen naar onze nachtvlinderplek.
Deelname is gratis, aansluiten kan om 14, 17 of 21 uur. Enkel picknicken of meewandelen in de namiddag kan ook.
Afspraak: om 14 uur, 17 uur of 21 uur aan vijverrecreatiegebied Buntjensstraatjen (Moerzeke) 
Info: frans.van.havermaet@telenet.be  0499/73 35 14 
Wegbeschrijving: Vind je de Buntjensstraatjen niet terug in je GPS geef dan Bootdijkstraat 88 in. Dit is bistro ’t Jachthuis daar sla je de baan in en je passeert de Rita kapel. Je blijft de weg rechtdoor volgen door de dijk. Je vervolgt je weg met de Albertdijk aan je rechterkant Dan neem je de eerste geasfalteerde baan links (Gijven) en dan de eerste weg rechts (Buntjensstraatjen). Dan is het de eerste poort aan je rechter kant. Parkeren kan iets verder waar de baan iets breder is of in de tweede weg aan je linker kant
Meebrengen: insectengids, stevige wandelschoenen, aangepaste kledij, picknick als je de ganse dag meedoet of gewoon gezellig wilt aansluiten rond 17 uur voor de wespvlinders.
 
Donderdag 14 juni 
 
Van Hortus ter Saksen Zelf kruidenolie en –azijn maken        19.30 – 22 uur.  
Olie en azijn geven extra smaak aan je eten. Voor sommige gerechten, zoals bearnaisesaus, zijn ze zelfs onontbeerlijk. In deze workshop maak je verschillende soorten kruidenolie en –azijn: dragonazijn, een pittige chiliolie voor je pizza’s en een aromatische lookolie. Je leert op een efficiënte en veilige manier werken, zonder gevaar voor schimmelvorming of botulisme. Je proeft van 5 verschillende producten en gaat dan zelf aan de slag. Je krijgt de olie en de recepten mee naar huis. 
Organisatie: Vormingplus Waas-en-Dender, Hortus ter Saksen vzw en gemeente Beveren 
Begeleiding: Resy De Meulder, educatief medewerkster Vormingplus. Plaats: hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren,
Inschrijven 03 775 44 84 of
 www.vormingpluswd.be/zelf-kruidenolie-en-azijn-maken, uiterlijk 10 dagen voor de activiteit. Deelname: 17,5 euro, met korting: 13,25 euro Ingrediënten zijn inbegrepen in de prijs. Betaling zo snel mogelijk na inschrijving op BE33 8916 7404 6946 , code 184840 
 
Zondag 17 juni 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
Picknick aan het Natuurhuis
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Deze namiddag is het Natuurhuis open van 14 tot 18 u.
Om 16 u start de picknick.
Breng zelf je picknick mee. Drank kan eventueel gekocht worden in het Natuurhuis. Wij zorgen voor volksspelen en een natuurzoektocht op de Roomkouter. 
Schrijf liefst in zodat we voor de nodige tafels en stoelen kunnen zorgen. 
Inschrijven:  helgavanput@hotmail.com  0495 62 62 67
 
Natuurpunt Waasland Zuid Planten- en orchideeënwandeling in de Waaslandhaven  Van 09u30 tot 12u30. 
Voor alle geïnteresseerden. Natuurpareltjes in de Waaslandhaven ontdekken met René Maes als gids.
Afspraakplaats: aan het begin van de Canadastraat in het industriegebied van Zwijndrecht. Dit is zeer gemakkelijk te bereiken vanaf de E17, waar je in Zwijndrecht / Burcht de linker afslag neemt naar de E34 (Waaslandhaven). Op de E34 te Antwerpen Linkeroever / Zwijndrecht moet je rechts voorsorteren en aan de eerste afslag de straat die haaks rechts is nemen. Daar vooraan is parkeerplaats om samen te komen. 
meebrengen : aangepaste kledij en schoenen, plantengids. Inschrijven is niet nodig
deelnameprijs :  leden  3  euro ;   niet leden   4  euro
Info :  geert_bussens@hotmail.com of 0474/73.69.39
 
Natuurpunt Waasland Noord “Gluren bij de buren” van Natuurpunt Scheldeland in de Kalkense Meersen. 
Onder de deskundige leiding van Peter Claus, medeconservator van de Kalkense Meersen, zullen we de specifieke fauna en flora van dit gebied onder de loep nemen alsook de beheersmaatregelen die onze collega’s toepassen in dit gebied. Meersen zijn laaggelegen, vochtige graslanden in de overstromingsvlakte van een rivier, vaak zijn ze doorsneden met sloten en grachten. 
We vertrekken om 13u10 stipt op de parking aan de Reinakkerweg, Stekene (Parking ten zuiden van het kruispunt E34 en N403).
De wandeling start om 14u00 aan de kerk van Kalken, Kalkendorp (Laarne) einde van de wandeling rond 17u00. Voldoende parking achter de kerk.
Info guy.devos@gmail.com  0476 83 89 91
 
Vvzw Durme Stilte en belevingswandeling 
Heb jij ook soms het gevoel dat je veel te druk bezig bent?  Dat je te weinig kunt genieten van de dingen?  Of dat je in de auto zit en ineens aankomt op je bestemming op automatische piloot?  Het stiltegebied de Fondatie is de ideale locatie om eens te ontsnappen aan de drukte van alle dag, de rust te beleven en terug te keren naar jezelf en de natuur. Aan de hand van enkele opdrachten stellen we al onze zintuigen op scherp. Horen, ruiken, voelen, proeven en natuurlijk zien, het komt allemaal aan bod.
We geven aandacht aan de positieve effecten van een natuurlijk omgeving zoals stilte, bewegen, natuurlijke kleuren, ...
Zowel de rust als energie zit in jezelf, je moet het alleen even bij jezelf kunnen vinden.
Deze tocht is anders dan een andere gegidste natuurwandeling, maar we blijven met beide benen op de grond.
Doelgroep van deze wandeling is volwassenen.
Afspraak: om 14.30 uur aan infobord vzw Durme (Boshuisje), Cadzandstraat, Sinaai, 
GPS: (51.1727204,4.0216469) 
Meer info: caroline.tas@gmail.com (0488 25 26 32)
inschrijving is wenselijk in functie van de groepsgrootte
 
Zondag 1 juli
 
Natuurhuis Panneweel Derde Open Schuurdag. 
De poel nabij het Natuurhuis zit vol leven: waterkevers, waterwantsen, larven van eendagsvliegen, watersalamanders… Gewapend met een schepnet ga je op zoek naar waterleven. Nadien bekijken we onze vangst door een microscoop en met de hulp van specialisten krijgen de beestjes een naam.  Voor de allerkleinsten liggen er tekengerief en kleurplaten klaar. Om 14u30 start er een natuurwandeling. Breng ook een bezoek aan de stand van ‘Creatief voor Natuur. In de boomgaard kan je genieten van een verfrissing en een stuk staart.
De poorten van het Natuurhuis Paneweel, krekeldijk 2 te Meerdonk gaan open om 14 uur en om 17 uur sluiten we.    Info: bert@panneweel.be  03 7770402
 
Zondag 15 juli
 
Natuurpunt Waasland Noord Fietswandeling, maximaal 35 km, langs enkele natuurgebieden van Natuurpunt. 
(De Gavers, Het Speelhof, Kieldrechtse Watergang) Regelmatig houden we eventjes halt en krijgen we uitleg over wat leeft en bloeit in deze natuurgebieden en over het beheer dat onze vrijwilligers voeren.
We vertrekken om 13u30 aan het Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2 te Meerdonk en zijn terug omstreeks 17u30. Voor de laatste details , kijk een week vooraf naar:  www.panneweel.be
 
Zaterdag 28 juli
 
Vzw Durme LIbellenwandeling
De Fondatie van Boudelo bevat heel wat verborgen pareltjes. De pas heraangelegde poelen zijn er daar 1 van, en zijn een waar libellen-paradijs. Vorig jaar werd een recordaantal libellen gespot, wel 30 verschillende soorten! Dit is uniek voor het Waasland. Samen met libellenkenner Frank Cornelis gaan we op zoek naar deze broze fladderaars en leer je alles over hun manier van leven.
Afspraak: 14uur aan het Pompstation op het einde van de Aartdreef, Sinaai
 
Zondag 29 juli 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
Blote voetenwandeling
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Start 14 u
Onder begeleiding van Christel Cleys bewegingspedagoge (www.degoedinjevelschool.be). 
Op je blote voeten op de Roomkouter en rond het Fort, deed je dat ooit? We geven je vandaag de kans om samen op stap te gaan en te ervaren wat het is om dat op blote voeten te doen. Draag sandalen of slippers en neem een klein rugzakje mee om deze in te steken. Ook een handdoekje kan nuttig zijn. Kinderen zijn welkom onder begeleiding van volwassenen. Traject een 3 km.
INSCHRIJVEN VERPLICHT. max 25 personen 
Info en inschrijving: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Natuurpunt Waasland Noord  Gewapend met insectennet en loepenpotjes trekken we het Steengelaag in. 
Door zijn verscheidenheid in plantengroei is het Steengelaag bijzonder interessant voor insecten. De talrijke schermbloemigen langs het wandelpad trekken vooral zweefvliegen, penseelkevers en  bladwespen  aan. Op de zonnige hooilanden vind je verschillende soorten vlinders en de plassen staan dan weer garant voor waarnemingen van verschillende soorten waterjuffers en libellen.  Heb je een vlindernet en/of  loepenpot, zeker meebrengen.
Samenkomen om 14 uur aan het ontmoetingscentrum “De Statie”  stadionstraat 113 te 9190 Stekene.
Info: Marc Bogaerts  of marc@panneweel.be 03 7798931 
 
Zondag 5 augustus
 
Natuurhuis Panneweel Vierde Openschuurdag. 
Op deze dag gaan de poorten van het natuurhuis Panneweel open om 11 uur en heb je de mogelijkheid om te komen picknicken in het prachtige kader van de boomgaard. Je kan je picknick zelf meebrengen maar je kan ook een picknick bestellen met allerlei lekkers en koffie of thee inbegrepen. We vragen hiervoor 12 Euro voor volwassenen, kinderen onder de 12 jaar betalen 6 euro. Inschrijven op voorhand door storten op rekening BE 38 0000 1056 0872 van natuurpunt Waasland Noord ten laatste op 1 augustus. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging. 
Om 14 uur starten de namiddagactiviteiten. Het thema van deze dag is ‘Wilde Bestuivers’ Rond14u30 kan je wandelen met gids. Voor de allerkleinsten is er een hoekje met tekengerief.  Je kan ook rustig wandelen in de boomgaard, de stand van ‘Creatief voor Natuur’ bezoeken of rustig genieten op het gelegenheidsterras. 
De poorten van ons Natuurhuis Panneweel, krekeldijk 2 te Meerdonk sluiten om 17 uur.
Info: bert@panneweel.be of 03 7770402
 
Zaterdag 11 augustus 
 
Natuurpunt Waasland Noord     
Als we de graslandjes in het Steengelaag bloemrijk willen houden moet er jaarlijks gemaaid worden. 
Voor ons graslandje aan de IJzerhandstraat zal dit de 26ste maal zijn. Het resultaat laat zich dan ook zien. In het voorjaar kleurt het roze van de echte koekoeksbloem en wat later geel van de grote ratelaar. Maar ook heel wat andere planten kan je hier aantreffen, niet alleen interessant voor de plantenliefhebber, maar het oogt vooral mooi voor de vele wandelaars.
Bij het opruimen van het maaisel zijn alle handen welkom. We spreken af om 13u30 uur aan de ingang langsheen de IJzerhandstraat in Stekene.
Info bij Marc Bogaerts, 03 779 89 31 of marc@panneweel.be
 
Zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus
 
Natuurhuis Panneweel Ambachtelijk weekend. 
Zaterdag van 12 tot 18 uur; zondag van 10 tot 18 uur
Gezelligheid verzekerd in en om Natuurhuis Panneweel tijdens het Ambachtelijk Weekend 2018 met als thema ‘Vrede’
Na een bezoek aan de verschillende  ambachtslui ( 16 deelnemers )  kan je genieten van een lekkere pannenkoek, fricandon met kriekjes of biologische geitenkaas, natuurlijk met de bijpassende drank.
Ons gelegenheidskoor, dat ondertussen al welbekend is geworden, brengt de sfeer erin met leuke oude volksliedjes.  
Natuurhuis Panneweel – Krekeldijk 2 – 9170 Meerdonk
Info Viviane Campers 03/707 02 65 of viviane@panneweel.be
 
Zaterdag 25 augustus
 
Vzw Durme Nacht van de Vleermuis
Wist dat dat 16 van de 18 Vlaamse vleermuizen voorkomen in het Waasland? Tijdens deze wandeling passeren we verschillende biotopen, en maken we dus grote kans om verschillende vleermuizen te spotten. Met batdetector en een geoefende vleermuizenkenner gaan we op stap. Zoek je mee?
We spreken af om 20.00 uur aan het Infopunt Durmevallei, dat je hier vindt (via Driegoten):
 
Hortus ter Saksen     Zomersnoei in de hoogstamboomgaard   van 10 – 13 uur 
De meeste mensen denken dat het beste seizoen om fruitbomen te snoeien de winter is. Maar dat hangt ervan af wat je met die snoei wil bereiken. Sommige ingrepen doe je namelijk beter in de zomer. Zo reageren bomen veel minder sterk op zomersnoei, waardoor er bij zware of achterstallige snoei minder waterscheuten gevormd worden. Doordat ze in blad staan, kunnen de bomen snoeiwonden ook onmiddellijk afgrendelen. Ook steenfruit snoei je het best na de oogst omwille van het risico op schimmelinfecties in de winter. 
Tijdens deze cursus brengen we je alle kneepjes van de zomersnoei van fruitbomen bij. Je steekt ook zelf de handen uit de mouwen om meteen de theorie in de praktijk om te zetten. 
Organisatie: VELT-Waasland i.s.m. Nationale Boomgaardenstichting en Hortus ter Saksen vzw 
Lesgever: Jan Van Bogaert 
Plaats: hoevegebouw Hof ter Saksen  (inrit naast Zandstraat 167) Beveren 
Inschrijven noodzakelijk via marc.temmermans@telenet.be.
(of zie zaterdag 15 september 2018, 13.30 – 17 uur)
03 776 86 89 of  0473 57 55 32 
Deelname: 5 euro voor leden van VELT, NBS en werkende leden Hortus ter Saksen vzw, 7 euro voor niet-leden, incl. info en drankje 
 
Zondag 26 augustus
 
Ons Streven Gezinsuitstap voor jong en oud (opgelet gewijzigde datum) 
We beginnen met een rustige wandeling aangepast aan kinderen, rond het prachtige fort van Steendorp met uitleg door een gids. Rond de middag eten we onze zelf meegebrachte picnick in het mooie Natuurhuis in Steendorp. Drank kan daar zo gewenst bekomen worden. De kinderen kunnen buiten genieten van het blote voetenpad, de speelburcht en nog vele andere speeltuigen.
Als kers op de taart gaan we in een unieke minigolf in Steendorp een balletje slaan. Bovendien krijgt iedereen daar 2 drankjes, een pannenkoek en een ijsje aangeboden, dit is inbegrepen in de prijs. Ik hoor je denken: dit zal een stevige duit kosten. Nee hoor, de hele dag kost slechts 8 euro per persoon voor leden van ‘Ons Streven’. Niet leden betalen 10 euro. Voor de liefhebbers voorzien we een mooie fietstocht over de dijk. We vertrekken om 9 uur aan het standbeeld van den Toeter bij Tielrode Veer, einde Sint-Jozefstraat. Voor de anderen spreken we om 9.45 uur af aan het Natuurhuis, Kapelstraat 170a, 9140 Steendorp. Inschrijven kan alvast via onsstreven@gmail.com of via sms naar 0475960969. Tot dan!
 
Vrijdag 31 augustus 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele Muizenavond
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp  Van 20.30 u tot 23 u
Welke soort muizen leeft er op de Roomkouter? Wat weten we eigenlijk over muizen? 
Muizenspecialisten komen ons tekst en uitleg geven. 
Eerst wat theoretische uitleg en als het donker genoeg is gaan we op stap om onze muizenvallen te inspecteren. Dan is het aan jou om met de hulp van de muizenspecialisten de muizen te ontdekken. Op avontuur in de Roomkouter!
Info nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Zaterdag 8 september 
 
Natuurhuis Panneweelfeest en Natuurpunt
     Feest in het Natuurhuis Panneweel.
Naar jaarlijkse gewoonte vieren we begin september weer feest in het Natuurhuis Panneweel met een lekker buffet met dessert. Tussendoor kijken we naar foto's en filmpjes van onze vele activiteiten en geeft ons Panneweelkoor het beste van haar repertorium onder leiding van Gaston. Om 18 u starten we met het aperitief. Schrijf snel in - de plaatsen zijn beperkt - en stort 25€ op BE 38 0000 1056 0872 van  Waasland Noord vòòr 4 september.
Info bij jan@panneweel.be of 0494 66 84 45
 
Zondag 9 september
 
Vzw Durme Watervogels in het Molsbroek
 (fout vermeld in de folder - onze excuses voor de verwarring)
We gaan op excursie in het Molsbroek met als thema ‘Watervogels’. Meer dan genoeg te zien in dit natte reservaat waar water centraal staat.
Afspraak: 14.30 uur in bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren
Meer info: info@vzwdurme.be
 
Hortus ter Saksen luswandeling rond de vallei van de Samson (24 km, deels GR 575) 
Ten zuiden van de Maas snijdt de Samson zich een grillige weg doorheen het Condruzische plateau. 
Een mozaïek van bossen en kasteeldomeinen voert ons langs Mozet en Goyet, twee van de ‘plus beaux villages de Wallonie’! 
Afspraak:9.30 uur aan de kerk van Faulx-les-Tombes (via E411 afrit 16 Wierde) 
Inschrijven bij Freddy M 0475 92 34 84 of freddy.moorthamer@skynet.be 
 
Woensdag 12 september  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
     Plantenstudiegroep       Van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan. En dit alles in een zeer gemoedelijke sfeer, waar je je onmiddellijk thuis mag voelen!
Info:  freddy.moorthamer@skynet.be    0475 92 34 84
 
Zaterdag 15 september
 
Hortus ter Saksen Hortus ter Saksen Zomersnoei in de hoogstamboomgaard 
Van 13.30 – 17 uur 
meer info: zie za 25 augustus
 
Zondag 16 september  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
  Kleineige feesten op de Roomkouter in Steendorp
Ingang Kapelstraat 170a   9140 Steendorp 
In combinatie met Temse loopt …  www.briqvilleclassic.be. Een loopcours in de mooie natuur van Steendorp.
Vanaf 13 u opening van allerlei info- en doe-kraampjes van o.a. Natuurpunt Waasland Scousele, de Natuurouders, de Compostmeesters, Oxfam Wereldwinkel, Opvang zwerfkatten … De Scouts Sint-Jan bouwen opnieuw een hindernissenparcours en tal van verenigingen van Steendorp zorgen voor de nodige drank en spijs. Een aangepast muziekoptreden wordt ook niet vergeten. Mogelijk is er ook een blotevoetenwandeling. Dit is een leuk samenzijn in de natuur. 
Dit jaar opnieuw: touwtrekken! Vorm een ploeg en kom je krachten meten! 
Inschrijven bij joris.baeck@temse.be 03 710 12 31 
Hou onze facebookpagina in de gaten: “kleineige feesten”.
 
Natuurpunt Waasland Zuid
Jaarlijkse gezinswandeling met aandacht voor kinderen. 
We sluiten af met een pannenkoek en een drankje. Meer info op de website van NP Waasland Zuid
 
 
Zondag 22 september 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele Beverwandeling
Vertrek Dijkstraat aan het rond punt in Rupelmonde
Start 19 u. Neem een verrekijker en een zaklamp mee en bij regenachtig weer draag je best laarzen. 
Einde rond 21 u.
De bever is terug in onze gebieden. Bij valavond is dit dier actief. Hopelijk kunnen we het spotten. We verplaatsen ons daarvoor naar zijn biotoop in de Rupelmondse kreek. Zijn sporen kunnen we in ieder geval bewonderen. Info nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Zondag 23 september 
 
Natuurpunt Waasland Zuid Bustocht naar De Biesbosch.