U bent hier

kalender 't groene waasland

 
Zondag 23 september 
 
Natuurpunt Waasland Zuid Bustocht naar De Biesbosch. 
 
Zondag 30 september
 
Velt + Hortus ter Saksen
          Oogstfeest en Nationale fruittentoonstelling. 
van 14  tot 18 uur. Hof ter Saksen Haasdonkbaan 101, 9120 Haasdonk.  Gratis.
Om de twee jaar organiseert Hortus ter Saksen een oogstfeest. Dit jaar is ook de Nationale fruittentoonstelling te gast. Honderden appel- en perensoorten worden getoond in het prachtige kader van het kasteeltje. Er is muzikale animatie, infostands, drankgelegenheid  met een leuk terras. Onze afdeling zet zijn beste beentje voor bij de decoratie van de tentoonstelling. Binnenkort staat het ganse programma op de website van Hortus ter Saksen. In de boomgaard krijg je uitleg over teelt en verwerking. Ook aan onze stand waar het vooral over kleinfruit zal gaan.
 
Vrijdag 5 oktober
 
Hortus ter Saksen Klimaattips die er echt toe doen     Van 19.30 – 22 uur
Je wordt voortdurend om de oren geslagen met milieuvriendelijke aanbevelingen, raadgevingen en tips. Sommigen vragen om een fundamenteel andere levensstijl. In deze lezing toont Pieter Boussemaere hoe je met betrekkelijk eenvoudige aanpassingen toch een enorm verschil kan maken. Samen met ons bekijkt hij hoe je jezelf correct kan informeren, en hoe je invloed kan hebben op je omgeving, de overheid en de economie.
Organisatie: Vormingplus Waas- en Dender, NEC Hof ter Saksen en dienst milieubescherming gemeente Beveren
Lesgever: Pieter Boussemaere, docent geschiedenis en klimaat Vives Hogeschool
Plaats: CC Ter Vesten, Gravenplein 2,  9120 Beveren
Inschrijven tot 24 september 2018 bij Vormingplus Waas-en-Dender, 03 775 44 84 of www.vormingplus.be/waas-en-dender
Deelname:3 euro, met korting: 1,50 euro
Betaling zo snel mogelijk na inschrijving op BE33 8916 7404 6946,,code 185569
 
Zaterdag 6 oktober
 
Natuurpunt Waasland Noord Paddenstoelenwandeling in de bossen van Sint-Jansteen (Kapellenbrug, NL)
 
Vertrek om 14 u. aan de parking net over de grens: voorbij Leonidaswinkel, derde afslag op rondpunt (in verbinding met Van Hogendorplaan, Kapellebrug, Nederland).
Einde voorzien tegen 17 u. 
Algemene info i.v.m. deze en volgende paddenstoelenwandelingen:
Iedereen is welkom om nader kennis te maken met de wereld van de paddenstoelen en de samenhang met het geheel van de natuur. Om optimaal te kunnen waarnemen, komen een loep en een klein spiegeltje van pas. Bij nat weer zijn laarzen nuttig, vooral op 21 okt.
Inschrijving is niet vereist, tenzij men met meer dan 3 personen zou deelnemen. De deelnemersgroep wordt eventueel opgesplitst. Voor de begeleiding staan telkens 3 ervaren gidsen klaar: 
Marc De Meireleir, Dirk Baert en Hugo De Beuckeleer.
Info:  hugo.de.beuckeleer@telenet.be, of  0478 509635
 
Ons Streven Nacht van de Duisternis
Prikkel je zintuigen met de dieren van de nacht.
Oktober... Het zomerbriesje is gaan liggen en de bomen beginnen aan hun transformatie van mooi frisse groene blaadjes naar een schilderachtig plaatje van gele, oranje, rode en bruine kleuren. De dagen worden korter en de eerste dikke truien worden bovengehaald. Hoogtijd voor een frisse neus en een gezellige avondwandeling in de Durmetuin van Tielrode. Maar net als je je wandelschoenen hebt dichtgeknoopt, je het laatste licht hebt uitgedaan en je je volledig in de Duisternis bevindt ... Ohoe! Ohoe! Wat hoor ik daar? Is dat meneer De Uil die voorbij gevlogen komt? En kijk daar, als dat niet de spin Sebastiaan is! Oh! En heb je die nachtvlinder al gezien? Ja ook ’s nachts is er leven in het bos, misschien wel meer dan overdag. Maar als het zo donker is en deze dieren alleen ’s nachts wakker zijn, hoe weten deze diertjes dan te overleven?
Ontdek dit op onze zintuigprikkelende nachtuitstap ter ere van de Nacht van de Duisternis! Iedereen is welkom, van de allerkleinste tot de allergrootste. Ontdek wie er nog wakker is in het bos. Misschien toont de nachtvlinder jou wel hoe je het juiste pad kan ruiken of misschien ontmoet je wel heks Marijke!
Durmetuin Gentstraat 125, 9140 Tielrode 19 uur     Deelname gratis. Vooraf inschrijven niet nodig.
 
Zondag 07 oktober 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
Wandeling Wase cuesta
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp. Start 14-16 u.   De wandeling gaat gedeeltelijk langs het Fort, de Roomkouter en ’t Hangene. Langs de Lange Dreef en de Oost-sive polder en het schorregebied het Kijkverdriet keren we terug.
Stapschoenen gewenst en indien mogelijk verrekijker. 
Info: mario.smet@kuleuven.be   016/43 95 80
 
Natuurhuis Panneweel
   Laatste Open Schuurdag met repaircafé en geefplein. 
Dag van het hoogstamfruit. Gezellige ontmoetingsdag in de natuur. Een namiddag volledig in het teken van appelen en peren. Wie kent  de verschillende soorten appelen en peren? Hoe kan je ze bewaren en wat kan je er allemaal mee bereiden? Bij de mensen van het repaircafé kan je terecht voor het herstellen van kapotte spullen en op het geefplein kan je bruikbare spullen ruilen of weggeven. De poorten van ons Natuurhuis Panneweel, krekeldijk 2 te Meerdonk gaan open om 14 uur en sluiten om 17 uur.
Info: bert@panneweel.be of 03 7770402
 
Hortus ter Saksen     Sapmobiel!       8 – 17 uur
De sapmobiel van Frederic Lerouge is actief. Wie meer dan 75 kg eigen fruit heeft kan de hele dag langskomen om het te laten persen tot sap in een box. 
          RESERVEREN NOODZAKELIJK!
Plaats: Hof ter Saksen, 9120 Beveren
Fruit persen: contacteer vooraf  info@appelperslerouge.be om het uur af te spreken dat jij mag komen met je fruit.
 
Hortus ter Saksen    Klimaatwandeling: de opwarming van de aarde concreet gemaakt    14– 16 uur 
Dat de aarde opwarmt door het toedoen van de mens, behoeft geen betoog meer. Op het eerste zicht merk je er nog niet veel van. Maar als je beter kijkt, en met de hulp van een ervaren gids, zie je effecten van deze opwarming op dieren en planten. Tijdens deze wandeling in Hof ter Saksen zie je zichtbare veranderingen in onze nabije omgeving. Een tocht die de klimaatverandering zeer tastbaar maakt. 
Organisatie: Vormingplus Waas- en Dender en NEC Hof ter Saksen, gemeente Beveren 
Gids: Christa Maes, natuurcoördinator Beveren 
Plaats: binnenkoer hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren 
Inschrijven tot 1 oktober bij Vormingplus Waas-en-Dender, T 03 775 44 84 of www.vormingplus.be/waas-en-dender 
Deelname: 5 euro, met korting: 2,5 euro, incl. drankje 
Betaling zo snel mogelijk na inschrijving op BE33 8916 7404 6946, code 185554.0 
 
Hortus ter Saksen  Natuurtocht luswandeling Lanaken – Grote Kiewitheide (20,8 km, deels GR561 en GR5) 
Vanaf Lanaken en het domein Pietersheim betreden we het Nationaal Park Hoge Kempen. Bossen en heidegebieden wisselen mekaar af. Via Jan van Eyck en P.P. Rubens bereiken we terug de cultuurhistorische kern van Lanaken. 
Afspraak : 9.30 uur aan het Cultureel Centrum van Lanaken aan de Jan Rosierlaan. 
Inschrijven bij Werner M 0494 75 84 87 of werner.stuer@scarlet.be 
 
Woensdag 10 oktober  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele  Plantenstudiegroep
19.30 tot 22 u Keet van de Vlaamse Waterweg vlak aan het veer Scheldelei in Kruibeke.  Wij gaan naar de natuurinfoavond georganiseerd door Kruin vzw
Ontwikkeling van brakwaterplanten en evolutie bodemleven in het weidevogelgebied Bazel-Noord.
Info Nine.vanhoyweghen@gmail.com 0473 72 66 15
 
Vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 oktober
 
Velt De tuindagen van Beervelde   van 10:00 tot 17:00. Park Van Beervelde, Beerveldedorp 75, Beervelde.  De grootste tuinbeurs van Belgie. Deze herfsteditie zal helemaal in het teken staan van "Reynaert" naar het middeleeuwse dierenepos. Wij laten je zien hoe je je kippenhok vosveilig kan maken en je slimmer bent dan Reynaert.
 
Zaterdag 13 oktober 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele vogeltrektelling in AC De Zaat
Inschrijven is gratis maar verplicht.
Op het terras van de zesde verdieping AC De Zaat Temse. 08.45 u tot 12.00 u. 
De vogeltrek komt terug op gang. Veel vogels trekken over onze gebieden. Kom ze bekijken samen met vogelspecialisten. De telescopen staan klaar en uitgebreide uitleg kan je zonder probleem bekomen.
Indien je graag meegaat contacteer:
Info en inschrijven : Gerry Heyrman  0498 57 72 24 gerry.heyrman1@telenet.be
 
Zondag 14 oktober
 
vzw Durme    Taartenfestijn met bijzondere gezinswandeling   Feest! Al 8 jaar kan jij bij ons vandaag de heerlijkste taarten komen eten, gebakken door onze vrijwilligers. Smullen, én de natuur in je buurt steunen, de ideale combinatie vinden wij.
Afspraak: tussen 14 en 18 uur in bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren)
Meer info of wil jij ook een taart bakken? Sarah Geers (sarah.geers@vzwdurme.be of 09 348 30 20).  Bovendien organiseren we vandaag een unieke gezinswandeling. Schrijf je snel in. De wandeling vertrekt om 14.30 uur aan bezoekerscentrum Molsbroek. Inschrijven via sarah.geers@vzwdurme.be of  09 348 30 20. Na bevestiging kan u 7 euro per persoon – 5 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar (stuk taart inbegrepen) storten op  BE52 0012 2999 0009 (vzw Durme, Molsbergenstraat 1 9160 Lokeren) om de inschrijving af te ronden.
 
Natuurpunt Waasland – Scousele Watervogeltelling
op volgende locaties : wachtbekken Temse, Waesmeer en Tielrode broek. Breng zeker een verrekijker mee.
Indien je graag meegaat contacteer:
 
Dinsdag 16 oktober 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele Kennismaken met spinnen door Koen Leysen
19.30 tot 22.30 u. 
in Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
INSCHRIJVEN VERPLICHT  
Leden Natuurpunt 7 euro, niet-leden 9 euro.
Geloof jij nog dat je jaarlijks 8 spinnen opeet tijdens je slaap? Of dat die spin in je slaapkamer je de hele tijd zit te beloeren? Ja? Hoog tijd om een cursus 'Kennismaken met spinnen' te volgen! In deze cursus doorprikken we niet alleen fabeltjes en ontkrachten we clichés, maar leer je vooral meer over de intrigerende leefwijze van de meer dan 600 spinnensoorten in Vlaanderen. Zo leer je dat het ene web het andere niet is en kom je eindelijk te weten wat die spinnen altijd in de badkuip doen. Ook krijg je een overzicht van de belangrijkste spinnenfamilies. Een aantal gemakkelijk herkenbare soorten, die misschien ook in jouw tuin voorkomen, leer je tijdens deze cursus kennen. En misschien vind je spinnen, na het volgen van deze cursus, toch eerder nuttig dan vies? 
Info en inschrijven : nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Velt + Hortus ter Saksen Kweepeer en meer   
van 19:30 tot 22:00.  In het leslokaal van Hof ter Saksen Haasdonkbaan 101, 9120 Haasdonk.
€10 voor Leden van Velt, werkende leden Hortus ter Saksen vzw. niet –leden: €12.
 
De kweepeer is een tijdlang verdwenen uit onze keukens en van onze tafels. Nochtans heeft deze gouden vrucht allerlei toepassingen: gelei, moes, gebak met groenten, chutney en zelfs snoep. Bij de oude Grieken was deze vrucht de hoofdrolspeler in het verhaal  over het ontstaan van de Trojaanse oorlog. Of hoe een kweepeer een twistappel wordt.
Half oktober zijn de vruchten rijp en kunnen we ze gaan verwerken. In de les werken we 3 of 4 toepassingen uit die we allemaal gaan proeven. Je zal merken dat de kweepeer niet alleen de show steelt in de tuin, maar ook in de keuken. Lesgeefster: VIERENDEEL  MONIQUE.
Zelf mee te brengen : schort, snijplank, onderlegger, aardappelschilmesje, potjes om restjes mee te nemen en één confituur- of inmaakpotje.
 
Maximaal 16 deelnemers dus inschrijven noodzakelijk via Velt-Waasland. marc.temmermans@telenet.be of 03 -776 86 89 en betaling op rekeningnummer BE75 9799 4813 1151 van Velt Waasland.
Een samenwerking van gemeente Beveren, Hortus ter Saksen en Velt Waasland.
 
Zaterdag 20 oktober 
 
Natuurpunt Waasland Noord     Q U I Z  zie p18
 
Natuurpunt Waasland – Scousele vogeltrektelling In AC De Zaat
Inschrijven is gratis maar verplicht.
Op het terras van de zesde verdieping AC De Zaat Temse. 08.45 u tot 12.00 u. 
De vogeltrek komt terug op gang. Veel vogels trekken over onze gebieden. Kom ze bekijken samen met vogelspecialisten. De telescopen staan klaar en uitgebreide uitleg kan je zonder probleem bekomen.
Indien je graag meegaat contacteer:
Info en inschrijven : Gerry Heyrman  0498 57 72 24 gerry.heyrman1@telenet.be
 
Hortus ter Saksen Gezinsvriendelijke notenwandeling    Van 9.30 – _11.30 uur 
Geniet van de herfsttooi van de vele bomen en struiken in Hof ter Saksen. We focussen vandaag op noten. Vinden we typische najaarscadeautjes zoals kastanjes, beukennootjes, walnoten, ….? Zijn er hazelaars te vinden in het park? Onze gids leidt ons rond en deelt trucs om noten te vinden. Per volwassene kan er een kind aan kortingtarief deelnemen. Breng een zakje mee om je noten in te steken. 
Organisatie: Vormingplus Waas- en Dender en NEC Hof ter Saksen, gemeente Beveren 
Plaats: binnenkoer hoeve Hof ter Saksen,  Beveren 
Inschrijven tot 11 oktober bij Vormingplus Waas-en-Dender,  T 03 775 44 84 of www.vormingplus.be/waas-en-dender . Deelname: 8 euro, met korting: 4 euro 
Betaling zo snel mogelijk na inschrijving op BE33 8916 7404 6946 , code 185539.0 
 
vzw Durme   Zoogdiersafari
Vossen, bevers, reeën, vleermuizen, muizen, ....kennen jullie allemaal, maar wist je ook dat ze allemaal in het Molsbroek leven? We gaan op tocht door het Molsbroek op zoek naar (sporen van) deze zoogdieren. 
Afspraak: 19.30 uur aan bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1 , Lokeren)
 
Zondag 21 oktober 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele  
           Dag van de Trage weg. Van  14  tot 17 uur.   
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp.
Het jaarlijkse campagneweekend Dag van de Trage Weg gaat ook dit jaar niet ‘zo maar’ voorbij in Temse. Onze plaatselijke afdeling Scousele en de gemeente Temse zorgen voor een boeiend parcours langs (on)gekende pareltjes van trage wegen in onze prachtige omgeving. De Dag van de Trage Weg is hét uithangbord voor veilige en aangename paadjes in onze regio! Iedereen welkom. Ook leuk voor kinderen. Deze begeleide wandeling gaat naar de Vuurkouter in Steendorp, waar we de schouw van de ondergelopen steenbakkerij kunnen bewonderen. We zorgen onderweg voor een hapje en een drankje. Afstand ongeveer 7 km. Stapschoenen gewenst en indien mogelijk een verrekijker meenemen. 
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Natuurpunt Waasland Noord
     Paddenstoelenwandeling Stropersbos-Noordoost
Het paddenstoelenseizoen zit normaal rond deze tijd op zijn hoogtepunt. Opnieuw mooie belevenissen verzekerd. 
Vertrek om 14 u. aan de kruising Koningstraat-Stropersfietspad (d.i. 100 m voorbij het rondpunt aan de Bergstraat, 9170 De Klinge). 
Einde voorzien rond 17 u.
Algemene info en contact: zie hoger 8 oktober
 
Ons Streven   Dag van de Trage Weg    
Tielrode: Natuurwandeling Klei en Vallei.
Tijdens deze wandeling maken we kennis met de natuur van Tielrode in al haar facetten.
Zowel de Schelde- en Durmevallei, met haar unieke en waardevolle zoetwaterslikken en -schorren, als het 30 meter hoog gelegen provinciaal domein ‘Roomacker’, hoofdzakelijk bestaand uit drie ondergelopen oude kleiputten, komen aan bod. We verbinden deze gebieden met het uitzonderlijk in stand gehouden voetwegennetwerk van Tielrode. Van op de Wase Cuesta worden we overdonderd door het prachtige panorama dat we mogen aanschouwen met de Durme die uitmondt in de Schelde. Deze afwisselende wandeling is ook meer dan de moeite waard op het vlak van fauna en flora en dit in de verschillende seizoenen.
Afspraak: 14.00 uur aan het  Durmeveer, einde Sint-Jozefstraat, 9140 Tielrode
 
Hortus ter Saksen   Koken met noten   10 – 12.15 uur
Noten kan je altijd en overal eten, ze zijn bij kamertemperatuur te bewaren en eenvoudig mee te nemen. Noten zijn zeer verzadigend en leveren goede vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het gebruik van noten is zeer veelzijdig. Tijdens deze les gebruiken we de noot in al zijn aspecten: vleesvervangend, meelvervangend, zoet, hartig en zelfs roomvervangend.
Lesgever: Ka Van Looken, creatieve duizendpoot en hobbykok
Plaats: CC Ter Vesten, Gravenplein 2,  9120 Beveren
Inschrijven tot 11 oktober 2018 bij www.vormingplus.be/waas-en-dender  03 775 44 84.
Deelname: 19 euro, met korting: 12 euro
Betaling zo snel mogelijk na inschrijving op BE33 8916 7404 6946  , code 185175
Meebrengen:   snijmes,   keukenplank,   handdoek,  een   doosje  om eventuele restjes in te bewaren.
 
Donderdag 25 oktober
 
Hortus ter Saksen  Zelf schrijfinkt maken van walnootschillen   19.30 – 22 uur
Wist je dat je van walnootbolsters prima inkt kunt maken? Van afvalproduct tot zelfgemaakte inkt waarmee je kalligrafeert, tekent, stempelt of papier van een mooie ondergrond voorziet. Walnoteninkt kleurt bruin en geeft een persoonlijk tintje aan je uitnodigingen, verjaardagskaarten, etc.
Op deze avond krijg je een boeiend verhaal te horen over de walnoot. Tijdens de voordracht demonstreert de lesgeefster hoe je precies inkt maakt van de schillen. Eenvoudig thuis na te maken.
Lesgever: Rita Baele, herboriste en Kristien Reynaert, natuurliefhebster
Plaats: Oranjerie Hof ter Saksen,  9120 Beveren
Inschrijven tot 15 oktober 2018 bij www.vormingplus.be/waas-en-dender,  03 775 44 84
Deelname: 8,50 euro, met korting: 4,25 euro
Betaling zo snel mogelijk na inschrijving op BE33 8916 7404 6946 , code 185172
 
vrijdag 26 oktober 
 
Uilenwerkgroep Waasland 
 
4de infoavond  Uilenpost en Project Steenuilinventarisatie 2020   in CC De Kouter in Belsele vanaf 18u45
 
Uilen spreken van oudsher tot de verbeelding. We vinden ze terug op de schouder van godinnen, op geldmunten en in spreuken en gezegden. Maar hun beeltenis prijkt ook op heel wat postzegels. Zin om er meer over te vernemen en als een uil op een postzegel mee te reizen over de wereld?  En vorig jaar startte het project Steenuil 2020. Hoe ver staat het daarmee? Hoe verliep de medewerking vanuit onze regio (en in heel Vlaanderen)? Wat zijn de verwachtingen voor 2019 - 2020 en hoe kan jij daaraan meewerken? 
Programma:
18u45 deuren open – welkom in Cultuurlokaal De Kouter, Koutermolenstraat 8 b, 9111 Belsele
19u00 – Uilenpost 
Koenraad Bracke is niet alleen een uilenliefhebber maar daarnaast een filatelist (postzegel-verzamelaar). Gene gewone, maar tot ver in het buitenland bekend om zijn verzameling van postzegels over uilen. In 2017 stond zijn lezing “Met filatelistische uilen de wereld rond” op het programma van de landelijke uilendag in Meppel (NL). Vanavond neemt hij je mee voor een wereldwijde reis door de tijd met slechts 1 rode draad: UILEN. 
19u45 – pauze en informeel contact met o.a. streekbier Steenuilke – winst uit de tap gaat naar de werking van Uilenwerkgroep Waasland.  
20u00 – Project steenuil 2020.   
Isabelle Binnemans is projectcoördinator van Steenuil 2020 en brengt een stand van zaken rond de steenuileninventarisatie die vorig jaar werd opgestart. Uilenwerkgroep Waasland deed al een ferme duit in het zakje, maar hoe verloopt de medewerking in de rest van Vlaanderen? Tekenen er zich tendensen af? Hoe gaat het met onze steenuilenpopulatie? Hoe ziet het verdere verloop van het project er uit? Daarnaast zijn er korte getuigenissen van medewerkers die al inventariseerden en worden er ervaringen gedeeld rond het invoeren van de waarnemingen in de speciale registratiemodule. 
Einde rond 22 – 22u15 uur
Voor wie? 
Ben je geïnteresseerd in vogels en uilen in het bijzonder? Ben je ook zo verliefd op ons kleinste uiltje en wil je meer weten over uilen op postzegels en het project steenuil 2020?  Kom dan naar onze infoavond. 
Toegang gratis. Wel graag voor 19/10/2018 een seintje als je komt:
 
 
Zondag 28 oktober 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele  
Paddenstoelwandeling. Van 14.00 tot 16.00 u. Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Het natuurgebied rond het Natuurhuis is rijk aan paddenstoelen. Freddy Moorthamer en De Barbiergidsen helpen ons ze te ontdekken. Ook zeer leuk voor kinderen.
Stapschoenen.
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Velt Kiwi's     van 10:00 tot 12:00. Bibliotheek Sint Niklaas    (Hendrik Heymanplein 7) , gratis
De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia chinensis) is de eetbare vrucht van een snel groeiende slingerende klimplant. Deze plant doet het prima in een gematigd klimaat zoals hier. Hoe begin je er zelf aan ?
Een overzicht van herkomst, soorten, teelt-methodes,snoei en varieteiten van deze fruitsoort.
De spreker, Roger Verlinden, is een passioneel fruitliefhebber en kenner
 
Vrijdag 2 november
 
Ons Streven Prijsuitreiking Zomerzoektocht 2018 'Home Made'
Om 20 uur in het Gildenhuis, Kaaistraat 10 te Tielrode (einde Pastorijstraat).
Enkel wie persoonlijk aanwezig is, heeft recht op een prijs. Onder de aanwezige niet-winnaars worden er ook een aantal passende prijzen verloot.
 
zaterdag 3 november 
 
Natuurpunt Waasland Kernen Zuid en Lokeren 
Puitvoetgidsen
GEZINSWANDELING  in Puitvoetbos van 14u tot 17u
Herfstwandeling in het bos voor iedereen die wil kennis maken met het stadsbos Puitvoet.. Er is een wandeling voor gezinnen met kindjes en één voor volwassenen. 
Afspraakplaats : aan de winkel Kwantum (Kapelstraat 93, 9100 Sint-Niklaas,) Laarzen of waterbestendige schoenen zijn nodig. Niet geschikt voor buggy's. Inschrijven is niet nodig. 
Info :  Sara Huyghe (huyghesara@hotmail.com of 0494 51 16 23)
 
Zondag 4 november
 
Velt Fairfood 
9:30 tot 12:30. CC Ter Vesten, Gravenplein 2, 9120 Beveren-Waas.
Geïnteresseerd in fantastisch voedsel? In een duurzamere voedselketen? Grijp dan je kans: CC Ter Vesten tovert zich één voormiddag om tot staalkaart van gezond en lekker eten dat eerlijk en duurzaam gekweekt is. Ontdek hoe fair food, clean food of slow food  stilaan begrippen worden in onze samenleving. Maak op de standenmarkt kennis met diverse lokale organisaties waaronder ook Velt, partners en handelaars. Beleef een boeiende, gezellige en smakelijke ochtend. Naast demonstraties en proevertjes staan nog tal  van activiteiten op het programma.
Gratis. Georganiseerd door Bib Beveren, CC Ter Vesten, Cultuurcafé.
 
Natuurpunt Waasland Noord   Paddenstoelenwandeling in omgeving Natuurhuis panneweel
Ook deze locatie heeft qua paddenstoelen heel wat in petto, met interessante aanvullingen op onze wandelingen van oktober.  
Vertrek om 14 u. aan Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, 9170 Sint-Gillis-Waas
Einde voorzien rond 16.30 u. 
Algemene info en contact: zie hoger 8 oktober
 
vzw Durme   Maandelijkse Molsbroekwandeling
Een ervaren gids neemt je mee op een boeiende wandeling rondom het Molsbroek.
Elke maand valt er wel iets nieuws te ontdekken!
Afspraak: 14.30 uur aan bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren).
Meer info: Michaël Crapoen, 09 348 30 20
 
Zondag 11 november 
 
Hortus ter Saksen luswandeling Geel - Mol (21,7 km, deels GR 561 en GR Mol - Om) 
De Zuiderkempen, een golvend landschap doorsneden door moerasjes en beken die de Grote Nete en Molse Nete voeden. Drassig weiland en oevers contrasteren met het droge zand van de Belse Hei. 
Afspraak : 9.30 uur op de parking aan de St-Dympna-kerk in centrum van Geel. 
Inschrijven bij Freddy M 0475 92 34 84 of freddy.moorthamer@skynet.be 
 
Woensdag 14 november 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
Plantenstudiegroep.     Van 19.30 tot 22 u. Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan. En dit alles in een zeer gemoedelijke sfeer, waar je je onmiddellijk thuis mag voelen!
Info:  freddy.moorthamer@skynet.be    0475 92 34 84
 
vzw Durme Imkerswerkgroep     Zelf aan de slag om natuurlijke, parabeen- en petroleumvrije cosmetica te maken (Imkerswerkgroep vzw Durme)
Bijen maken fantastische producten! Wat je er allemaal mee kan doen, legt lesgeefster Hilde Degraen uit.
Afspraak: 19.30 uur, bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren)
Info: lieve.hoefkens@hotmail.com of 0474 81 87 26
Inschrijven verplicht. Gratis voor IWG-leden, 2 euro voor niet-leden.
 
Zaterdag 17 november
 
vzw Durme  VVE WG Dagvlinders
Afspraak: 13.15 uur Bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren)
Meer info: Jurgen Couckuyt (couckuyt.jurgen@telenet.be)
 
Zondag 18 november 
 
Natuurpunt Waasland  Scousele   Watervogeltelling  op volgende locaties : wachtbekken Temse, Waesmeer en Tielrode broek. Breng zeker een verrekijker mee.
Indien je graag meegaat contacteer:
gerry.heyrman1@telenet.be    0498 57 72 24
 
Zaterdag 24 november
 
Natuurpunt Waasland Noord   DAG VAN DE NATUUR
Op deze dag laat Natuurpunt op vele plaatsen in heel Vlaanderen het publiek kennis maken met natuurbeheer. Waasland-Noord laat dan zien hoe een waardevol biotoop,  " de veenlens "  aan de Grote Geule in Kieldrecht kan behouden blijven door het maaien van riet en het kappen van boomopslag.  En hoe alles in bundels wordt verzameld en afgevoerd.  We starten om 13u50 aan de brug over de Grote Geule in de St-Kornelisstraat in Meerdonk of om 13u30 aan het Natuurhuis Panneweel op de Krekeldijk 2. Breng laarzen mee en werkhandschoenen. Info:  jan@panneweel.be of 0494 668445
 
Natuurpunt Waasland Kernen Zuid en Lokeren
wintervogelexcursie  Prosperpolder – Paal (NL)
Tijdens de winter worden de mooie gebieden tussen Antwerpen Linkeroever en het haventje van Paal door tal van trekvogels bevolkt.  Het loont altijd de moeite om langs de dijk van Saeftinghe op zoek te gaan naar onze gevederde wintervrienden.
Afspraak:  8.00u Syntra Sint Niklaas; 8.30u Parking ad expressweg, afrit Verrebroek 
Vanaf Verrebroek rijden we kostendelend (€1 per 25 km) met zo weinig mogelijk wagens verder.  We lassen verschillende stop- en kijkplaatsen in tussen Prosperpolder en Paal.  Indien je niet over een wagen beschikt kan je steeds contact opnemen met Marc Smet.
Einde voorzien tussen 12.30u en 13.00u.
Meenemen: aangepaste kledij, verrekijker, vogelgids, … zijn altijd handig.
Inschrijven is gratis, maar verplicht via Marc.smet.natuurpuntzw@gmail.com zodat we weten dat je meegaat en we voldoende gidsen kunnen voorzien.
Info : johan.vercauteren.npzw@gmail.com  0474 71 51 20
 
vzw Durme   Dag van de Natuur
In heel België wordt er vandaag gewerkt in de natuur, Wij steken de handen uit de mouwen in de Scheldebroeken.
Afspraak: 9.30 uur aan de taverne het Veerhuis (Waterhoek 25, Berlare).
Meer info: Jan Maertens (0478 76 55 49) of Mathias Engelbeen (0486 58 25 95). Neem je picknick, werkhandschoenen en aangepast schoeisel mee. 
 
Zondag 25 november
 
Velt Yacon, een knol met toekomst
van 10  tot 12 uur. Bibliotheek Sint Niklaas (Hendrik Heymanplein 7, 9100 Sint Niklaas).   Gratis
De yacón is een knolsoort die oorspronkelijk uit Peru komt. De oude Inca's waren al overtuigd van de overheerlijke frisse smaak en van het positieve effect op hun gezondheid. Ook hier is de plant gemakkelijk te telen.
Kom de yacon bekijken, voelen, ruiken en proeven. Geen lezing of voordracht , maar een infostand waar je terrecht kan met je vragen over deze plant.
 
Natuurpunt Waasland Noord    Natuur in spelvorm 
Zin in een spelnamiddag op een zondagnamiddag tussen 14 en 17u ?
De natuur en de dieren op een andere manier leren kennen is onze doelstelling. We gaan dit niet doen via een wandeling, maar in de vorm van gezelschapspelletjes. We hebben spellen aangekocht, zelf gemaakt en andere geleend om een voldoende groot aanbod te hebben, voor jong en ouder. Allemaal met (rond) het thema ‘natuur’; uilenspel, vogel het uit, natura quiz, dier en sporen, vlindermemory, …).
Deelname is gratis.
Plaats: Ontmoetingscentrum ‘De Statie’  , Stadionstraat 113 , 9190 Stekene 
Drank en versnapering tegen betaling.
Inschrijven is niet verplicht maar geeft ons een idee hoeveel deelnemers we kunnen verwachten. Voor inschrijven of meer info kan je terecht bij Kenny Vereecken, kenny.vereecken@gmail.com, 0497 25 37 26. 
 
Zondag 2 december
 
vzw Durme   Maandelijkse Molsbroekwandeling
Afspraak: 14.30 uur aan bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren).
Meer info: Michaël Crapoen, 09 348 30 20
 
vrijdag 7 december 
 
Natuurpunt Waasland  Vrijwilligersopleiding : Krijg meer gezinnen op bezoek!   Daknamdak Lokeren   20u-22u
Droom je er van om meer jonge gezinnen aan te trekken in jullie natuurgebieden & activiteiten? We bieden je 50 must-do’s aan waar avontuur, verwondering, plezier en ontmoeting vooropstaan. Je krijgt meteen zicht op het brede palet aan mogelijkheden, goede voorbeelden en verrassende insteken. 
We staan ook stil bij de praktische aspecten en uiteraard is er ook aandacht voor wervende communicatie naar de doelgroep toe.
De lesgever is Pieter Blondé: Pieter stelt zich al sinds kindsbeen de vraag hoe mensen actief krijgen voor natuurbehoud. Hij wil jullie meenemen in deze zoektocht. Pieter zwierf als kind rond in de Scheldemeersen. Als conservator van Bos t'Ename zoekt hij hoe een natuurgebied op een leuke manier door vrijwilligers kan beheerd worden. Daaruit groeide de bushcraft beweging binnen Natuurpunt. Nu is hij binnen Natuurpunt verantwoordelijk voor een jeugdvriendelijker beleid. 
In feestzaal Daknamdak, Daknamdorp 89 te Daknam/Lokeren
Deelname is gratis voor leden, maar we weten graag voor hoeveel mensen we alles moeten klaarmaken.
Info Johan.vercauteren.npzw@gmail.com  0474 71 51 20
 
Zaterdag 8 en zondag 9 december
 
Oxfam wereldwinkel  Cadeaudagen   
van 10u tot 17u30
In Beveren    Polyvalente zaal Koninklijk Atheneum, Donkvijverstraat 30
Zondag om 11u aperitiefconcert met ‘Elllis’
In Melsele   Kapel OC Boerenpoort,  Sint- Elisabethstraat 31A 
in Temse  Scheldestraat 78 (ook op vrijdag).
Meer info in volgend nummer van ‘t GW.
 
Zaterdag 8 december
 
vzw Durme   Grote Vzw Durme Quiz
Krakende hersenen, nieuwe themarondes, ludieke prijzentafels en grappige tussenrondes: dat is het recept voor onze 5de Grote Vzw Durme Quiz. Stel snel een ploegje samen (max. 6 personen) en schrijf je in. 
Afspraak: deuren om 19.15 uur in de Vinderij (Bleekmeersstraat 17, Lokeren) - start stipt op 19.30 uur
Meer info: en inschrijven voor 1 december bij sarah.geers@vzwdurme.be.
Stuur een mailtje met je groepsnaam en het aantal deelnemers en schrijf na bevestiging 4 euro per persoon over op BE52 0012 2999 0009 (vzw Durme). Maximum 6 deelnemers per ploeg.
 
 
Zondag 09 december 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele Winterwandeling in Steendorp. Van 13.30 tot 15.30 u. Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Even buitenkomen doet deugd. Een flinke wandeling in onze mooie omgeving. Iedereen welkom. We wandelen langs het Gelaagpark, de Kiep, het Kijkverdriet, een deel van het Fort van Steendorp en de Roomkouter.
Stapschoenen. Verrekijker meebrengen indien mogelijk.
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Hortus ter Saksen     luswandeling Ternat - Tomberg (23 km, deels GR 512) 
Tussen Zenne en Dender, op een boogscheut van de hoofdstad, ligt het heuvelende Pajottenland, een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Misschien pikken we onderweg een lokale   ‘g_e_u_z_e’  mee
Afspraak : 9.30 uur aan het station van Ternat.. 
Inschrijven bij Freddy M 0475 92 34 84 of freddy.moorthamer@skynet.be 
 
Zondag 20 januari 2019 
 
Natuurpunt Waasland Zuid   BUSTOCHT NAAR ZEELAND met bezoek aan interessante ganzengebieden en waadvogel-pleisterplaatsen… Noteer de datum reeds. Meer info in november.