U bent hier

kalender 't groene waasland

 
Zaterdag 23 november
 
Natuurpunt Waasland Noord  Dag van de natuur
Op deze dag laat Natuurpunt op vele plaatsen in heel Vlaanderen het publiek kennis maken met natuurbeheer. Waasland-Noord laat dan zien hoe een waardevol biotoop, " de veenlens ",  aan de Grote Geule in Kieldrecht kan behouden blijven door het maaien van riet en het kappen van boomopslag. De veenlens is een rond eiland in een moerassige rietzone gevormd uit afgestorven planten en overgroeid door mossen en veenmossen. Men vindt er zeldzame planten als kamvaren, veenpluis, waternavel en veenmossen. 
Afspraak: We starten om 13u50 aan de brug over de Grote Geule in de St-Kornelisstraat in Meerdonk of om 13u30 aan het Natuurhuis Panneweel op de Krekeldijk.
Praktisch: Breng laarzen en werkhandschoenen mee
Meer info: jan@panneweel.be of 0494 668445
 
 
Natuurpunt Waasland Kern Zuid & Lokeren        
             wintervogelexcursie  Prosperpolder   Doel
Tijdens de winter worden de mooie gebieden langs Antwerpen Linkeroever, Doel, Prosperpolder door tal van trekvogels bevolkt.  Het loont altijd de moeite om langs de dijk van Saeftinghe op zoek te gaan naar onze gevederde wintervrienden. JNM zal tijdens deze excursie de kinderen en jongeren begeleiden.Er is een apart parcours voor kinderen & volwassenen.
Afspraak:  
• 7.45u Syntra Sint-Niklaas
• 8.10u Station Nieuwkerken
• 8.30u Parking ad expressweg, afrit Verrebroek 
Vanaf Verrebroek rijden we kostendelend (€1 per 25 km) met zo weinig mogelijk wagens verder.  We lassen verschillende stop- en kijkplaatsen in tussen Prosperpolder en Paal.  Indien je niet over een wagen beschikt kan je steeds contact opnemen met Marc Smet.
• Einde voorzien tussen 12.30u en 13.00u.
Meenemen: Aangepaste kledij; Verrekijker, vogelgids, … zijn altijd handig.
Inschrijven is gratis, maar verplicht bij Marc.smet.natuurpuntzw@gmail.com
(om voldoende gidsen te kunnen voorzien)
Info christel.strybos@hotmail.com  052 46 00 58
 
Vzw Durme    Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders   
      om 13.00 uur  in Bezoekerscentrum Molsbroek
Meer info en programma volgt op de website: www.phegea.org. Ook bij    couckuyt.jurgen@telenet.be
 
Zondag 24 november
 
Velt Maak je eigen schoonmaakmiddelen  
van 10:00 tot 12:00 
In Bib Sint-Niklaas (Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas). Zondagskind | EcoBib | Zero Waste Cooking. 
Je eigen ecologische schoonmaakproducten maken is niet alleen supersimpel en spotgoedkoop, maar ook goed voor het milieu: verpakkingsvrij en zonder schadelijke stoffen. Vanessa Debruyne krijgt met slechts zeven ingrediënten alles in huis kraaknet. In deze workshop toont ze hoe het kan. Naast de kennis en de recepten, ga je naar huis met een resem schoonmaakproducten.
Prijs: € 20. I.s.m. Bib Sint-Niklaas.
 
Vrijdag 29 november 
 
Natuurpunt CVN   Comedyvoorstelling: Flirten in 't groen (Hamme)
Zie ook 25 oktober 2019 (Sint-Pauwels)    
in Zaal Den Bond, Kleinhulst 4, 9220 Hamme
 
Zondag 1 december
 
Natuurpunt   Waasland Zuid   UITSTAP naar  HOGE DIJKEN en IJZERMONDING : bezoek aan  prachtige natuurgebieden
In de voormiddag bezoeken we het natuurgebied De Hoge Dijken in de gemeente Oudenburg.  Dit 52 hectare groot gebied is een waar vogelparadijs dat men kan ontdekken via het wandelpad rond de plas en via de kijkhutten.  
Voor de lunch regelen we een locatie waar we onze boterhammetjes kunnen nuttigen.
In de namiddag bezoeken we de IJzermonding waar zout en zoet water elkaar ontmoeten en zich een bijzondere biotoop met slikken, schorren, duinen, strand en polders ontwikkelde. We kunnen dus genieten van de natuurpracht van de IJzermonding.
Vertrek om 7.30 u aan Syntra Sint-Niklaas, kostendelend (€ 1,00 per 25 km).  Terug te zijn rond  18.30 u.
Meenemen: Aangepaste kledij,  schoenen, lunchpakket, telescoop, verrekijker, vogelgids.
Gratis, wel inschrijven bij
Info  geert_bussens@hotmail.com  0474/73.69.39 
 
Zaterdag 30 november en zondag 1 december
 
Oxfam Wereldwinkel Beveren cadeaudagen   
van 10u tot 17u30
Tal van originele, fair trade kunst- en gebruiksvoorwerpen, speelgoed…, cadeautjes met een verhaal, wijnproefstand met deskundig advies, (h)eerlijke proevertjes, in onze gezellige cafetaria (h)eerlijke dranken en zelf gemaakte hapjes 
Cadeaudagen gemist?     Kom naar de wereldwinkel!
Info: mariavandevyver@gmail.com of 03 775 19 31
 
Vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 december
 
Oxfam Wereldwinkel Temse Cadeaudagen
 De Cadeaudagen zijn opnieuw de gelegenheid om leuke en betaalbare geschenkartikelen te bewonderen en aan te schaffen: sjaals, tassen, glaswerk, wenskaarten, tafelsier, presenteerborden en -jes, sieraden en zoveel meer. Vergeet ook niet een voorraadje Fairtradewijn of bubbels te voorzien en sinds kort is er ook opnieuw bier met fairtrade-accent. Chocolade is er in alle soorten smaken. Redenen genoeg om langs te komen op vrijdag 6 december (9.30-17.30 uur), zaterdag 7 (9.30-17.30 uur), zondag 8 (9.30-16.00 uur). Of op onze “gewone” dagen (vr-za: 9.30-12.30 en 13.30-17.30, wo 13.30-17.30 uur). Adres: Scheldestraat 78 Temse
Men zegge het voort, het Zuiden dankt u.
 
Zaterdag 7 december
 
Ons Streven vzw Spaghetti-benefiet Roomacker
vanaf 17 uur tot 21 uur in het Gildenhuis, Kaaistraat 10, Tielrode    Zie ook kalender info.
 
Vzw Durme   6de Grote Vzw Durme Quiz om 19.15 uur
Info en inschrijven voor 1 december bij sarah.geers@vzwdurme.be.  Maximum 6 deelnemers per ploeg.
 
Zondag 08 december 
 
Natuurpunt Waasland Noord  Natuur in de stad ten tijde van de Romeinen (Wijnegem) We wandelen in de vallei van de Klein Schijn in Wijnegem.
Op de Zandrug tussen de Groot en de Klein Schijn waren er in die streek al zeer vroeg nederzettingen.  Vanaf de bronstijd was er op deze plaats al bewoning met zelfs een vrij grote begraafplaats.  In de jaren 60-50 v. CH. veroverde Rome onze streken. Van dan af is hier in Wijnegem en omstreken stilaan de Romeinse beschaving begonnen.  Hiervan zijn door archeologen vele overblijfselen gevonden. Men is door pollenonderzoek (palynologie) te weten gekomen hoe de natuur er in die tijd ongeveer uitzag.
We vertrekken aan de ingang van het natuurgebied Het Wijtschot. Dit is een eigenaardig hobbelend landschap als gevolg van zandwinning. We wandelen daarna in zeer oude Middeleeuwse dreven. Hier in de buurt werden vroeger verschillende kastelen gebouwd. We komen daarna aan op de plaats van een Romeins openluchttempelcomplex uit de 2de en 3de eeuw na Christus. Dat is een zeldzaam gegeven. Er zijn er zo maar een paar bekend in Europa. Via het kasteel Kijckuit gaan we terug naar de parking. Helemaal op het laatste is er een lekkere verassing.
Afspraak: Samenrijden is mogelijk. Samenkomst om 13u15 op de parking 'Park and Ride', Zuid, afrit 11 van de E34 in de Trompstraat in Kemzeke.
Diegenen die het wensen kunnen rechtstreeks naar Wijnegem rijden. De afspraak daar is om 14u00 aan de witte balustrade van de Klein Schijn tegen het Albertkanaal.  Het juiste adres is daar, Albertkanaalbaan, waar ze overgaat in de Hoogmolendijk. Daar is de ingang van het natuurgebied Het Wijtschot. De Wijtschotbaan is een wegel die hier begint.
Info: Edwin Thoen, 03 252 93 64 of 0496 32 03 78, thoen.smeets@telenet.be
 
Hortus ter Saksen luswandeling  Duffel – Waarloos – Walem    (23,7 km, deels GR 12)
Ingeduffeld tussen een snelweg, een spoorlijn, de Nete en de Babbelkroonbeek ligt…Duffel. ‘Pastorale wegen langs groene weiden’ vertellen een beetje historie, een beetje cultuur en véél natuur. En we maken kennis met de auteur van het allereerste Nederlands verklarend woordenboek!
Afspraak: 9.30 uur op de parking van het NMBS-station van 2570 Duffel. Inschrijven bij Freddy M 0475 92 34 84 of  freddy.moorthamer@skynet.be
 
Woensdag 11 december  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele Plantenstudiegroep Scousele  van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan. Alles in een zeer gemoedelijke sfeer. 
Info: freddy.moorthamer@skynet.be    0475 92 34 84
 
Zondag 15 december 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele  Watervogeltelling 
Meulenbroek Temse, Waesmeer, Tielrode broek, Roomacker Tielrode, de Zaat Temse. Breng zeker een verrekijker mee. Indien je graag meegaat contacteer :
gerry.heyrman1@telenet.be  0498 57 72 24 
 
Natuurpunt Waasland Noord   Bezoek “Huis van de evolutie”, Sint-Gillis-Waas
Ook uitgestorven natuur kan interessant zijn. De Waaslanders die dit museum nog niet bezocht hebben zullen verbaasd staan. Een klein maar propvol modern museum vol fossielen uit binnen- en buitenland.
Er is tevens extra aandacht gegeven aan de vondsten uit de Waaslandhaven. Die kregen 4 goed gevulde vitrines. Het archeologisch materiaal is eerder beperkt en bestaat voornamelijk uit bewerkte silex uit België, Frankrijk en Afrika.
Tevens fungeert het museum als zetel van de Belgische Vereniging voor Paleontologie. 
Oprichter en fervent fossielverzamelaar Luc Van Gysel zal ons gedurende 90 min rondleiden. Daarna is er bezoek aan  de cafetaria mogelijk.
Afspraak: Om 13.30 aan de deur van het museum Lage Kerkwegel 5, Sint-Gillis-Waas (dat is een betonbaantje naast Lage Kerkwegel 3, recht over het nieuwe gemeentehuis).  Indien nodig is er een tweede en derde groep : zie hieronder
Praktisch: De toegang is ter plaatse te betalen 4 euro (drank niet inbegrepen). Foto’s nemen is toegelaten
Inschrijven: Let op : voor een goede organisatie minstens een week vooraf inschrijven per mail marc.de.meireleir@telenet.be  of gsm 0487 68 49 79. 
Indien nodig splitsen we in twee of drie groepen: Groep 1 om 13.30h; groep 2 om 15.00h, groep 3 om 16.30h
 
Zondag 22 december
 
Natuurpunt Waasland Zuid  Kernen Lokeren en Zuid
Met het standje NPWZ helpen wij te Eksaarde (Lokeren) graag mee aan de alternatieve Kersthappening met mooie standjes en een hele beleving voor jong en oud en dit zo dicht mogelijk bij de natuur.
Bezoek ons alom bekend standje met zijn allerlei informatie, leuke geschenkjes en spelletjes.
Met een hart voor de natuur, samen in dit avontuur.
 
Donderdag 09 januari 
 
Fietsersbond Sint-Niklaas  Nieuwjaarsreceptie Zaal Familia, Truweelstraat 138 te Sint-Niklaas om 19.00 u. 
Kom mee een glas drinken op een fietsvriendelijk 2020!
 
Natuurpunt Waasland – Scousele  Plantenstudiegroep Scousele  van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een flora, willen leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan in een gemoedelijke sfeer.
Info: freddy.moorthamer@skynet.be  0475 923 484 
 
Zondag 12 januari 2020
 
Hortus ter Saksen Twee luswandelingen met mogelijkheid tot een kortere wandeling wegens aanbod 2
luswandelingen: Vallei van het Merkske (11 of 12 km, samen 23 km: knooppunten – Natuurpunt)
Met bravoure slingert het Merkske door de beemden, heide en vennen van de Noorderkempen. Eikendreven trekken strepen van rood, geel en bruin door de Wortelkolonie. Op het terras van   De Klapekster  worden verhalen getapt over smokkelaars, landlopers en waarnemingen. In dit landschap leeft de geschiedenis en tegelijk is de toekomst al bezig.
Afspraak: 9.30 uur, lus 11 km en dagtraject 23 km   
om 13 uur, lus 12 km
Telkens aan BC De Klapekster, Kolonie 41, Wortel
Inschrijven bij Werner M 0494 75 84 87 of werner.stuer@scarlet.be
 
Zondag 19 januari 2020
 
Natuurpunt Waasland Noord  Polderwandeling in het Krekengebied van Saleghem
We zetten het nieuwe jaar traditioneel in met een wandeling langs kreken en plassen doorheen het Rietland, de Koey en de Saleghempolder van Sint-Gillis-Waas en Meerdonk. Er is aandacht voor natuur en historie. We maken kans om enkele wintergasten onder de vogels te zien, zoals koperwieken en kramsvogels, ganzen en prooivogels. We sluiten af met een kom warme soep in het Natuurhuis Panneweel.
Afspraak: Samenkomst om 13u30, aan het natuurhuis op de Krekeldijk 2 te Meerdonk
Praktisch: Laarzen of stevige wandelschoenen zijn aangeraden, een verrekijker voor wie die heeft
Graag een seintje voor 13 januari aan jan@panneweel.be zodat onze kookploeg voldoende soep kan voorzien.
 
Natuurpunt Waasland – Scousele  Watervogeltelling
Meulenbroek Temse, Waesmeer, Tielrode broek, Roomacker Tielrode, de Zaat Temse.
Breng zeker een verrekijker mee.
Indien je graag meegaat contacteer: 
gerry.heyrman1@telenet.be   0498 57 72 24 
 
Zondag 26 januari
 
NP Waasland Zuid  Werkgroep NME  BUSTOCHT NAAR ZEELAND  met bezoek aan interessante ganzengebieden en waadvogel-pleisterplaatsen…
Vertrekplaatsen :
7u30 : Syntra Sint-Niklaas;  8u00 : park-and-ride zone expressweg, afrit Kemzeke – kant Sint-Gillis/Kemzeke
Terug rond 20u00.
Rond 9u30 komen we aan in het gebied rond Ouwerkerk waar ook het museum voor de watersnood staat.  Daar schuimen we de kreken + de buitendijkse slikken en schorren af.  Daarna trekken we richting Prunjepolder, op zoek naar nog meer moois.
Vervolgens trekken we naar Brouwersdam om er naar de zeevogels te kijken, waarna we gaan middagmalen in Stellendam.  De tocht daarna hangt wat af van de omstandigheden : we passeren wellicht gebieden als de slikken van Flakkee, Den Bommel, Oesterdam,…
Meenemen : picknick voor ’s middags, een natje en een droogje voor onderweg (ook ’s avonds?), verrekijker, evt. telescoop, goede waterdichte wandelschoenen.
Inschrijven via marc.smet.natuurpuntzw@gmail.com of 03/778 16 18 of via digitaal formulier op https://www.natuurpunt-zuid-waasland.be/
Daarna stort je 18 euro (ledenprijs) of 20 euro (niet-leden) op BE03 7350 4628 8384 van Natuurpunt Waasland Zuid, met vermelding ‘zeelandreis 2020’.  
 Natuurpunt Waasland – Scousele  Het grote Vogelweekend  van 14.00 tot 16.00 u
Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp
Kleine begeleide wandeling langs 2 voederplaatsen met uitleg van een natuurgids.
Daarna gezellig napraten in het warme Natuurhuis.
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com  0473 72 66 15  
 
Velt  De gevolgen van klimaatverandering voor wateroverlast en tekort   van 10u tot 12u 
Bib Sint-Niklaas (Hendrik Heymanplein 3, Sint-Niklaas 
Zondagskind | EcoBib |  
Het is een trend : Snikhete zomers zorgen voor waterschaarste afgewisseld met noodweer en wateroverlast. 
Luc Beeckman werkte voor Gemeenten en Waterschappen in Nederland. Zijn opleidingen in wegen-en waterwerken, milieutechniek, bodem- en water cultuurtechniek kwamen goed van pas bij het adviseren en sensibiliseren van onze Noorderburen.  Hij specialiseerde zich in het Stedelijk Waterbeheer 
Aan de hand van een powerpoint zal hij een algemene toelichting geven over de klimaatverandering en belicht hij de mogelijke gevolgen van wateroverlast en tekort. 
Hij visualiseert verschillende situaties van overlast in de woonomgeving en bespreekt de gevolgen voor onze eigen leefomgeving en tuin.   Hij toont wat de overheid kan doen en "heel belangrijk: wat kunnen we zelf doen ? 
Luc Beeckman is zelf Velt-lid en gepassioneerd tuinier. Nederland en water; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Luc brengt de expertise en oplossingen mee die we zeker zullen kunnen gebruiken.  
Gratis, iedereen welkom   i.s.m. Bib Sint-Niklaas 
 
Zaterdag 01 februari 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele    Tellen meeuwslaapplaatsen
Orlaylaan Temse thv ’t Kompas. Vertrek 17 u
Tellen van de slaapplaatsen van meeuwen.
Wil je graag meegaan? Neem dan contact met:
gerry.heyrman1@telenet.be  0498 57 72 24 
 
Donderdag 06 februari  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele  Info paddenoverzet
Natuurhuis Kapelstraat 170a Steendorp. 20 tot 22 u
In 2020 zal de paddenoverzetactie van half februari tot eind maart weer op volle toeren draaien. Misschien heb jij ook wel zin om ons gemotiveerd team te versterken? Iedereen is welkom op de infoavond waar je alles te weten komt over de paddentrek, waar er wordt overgezet en hoe er gewerkt wordt.
Info:  nine.vanhoyweghen@gmail.com  0473 72 66 15 
 
Zaterdag 8 februari
 
Natuurpunt Waasland-Noord Bomen en struiken in winterkleed (Stropersbos)  Start 14u00 - einde voorzien 17u00
De meeste natuurliefhebbers kennen vast de belangrijkste bomen wel: eik, beuk, berk, linde, wilg,… Ze hebben heel karakteristieke bladeren en hun vruchten heb je vaak ook al opgemerkt. In de winter moet een berk zeker ook nog lukken en wellicht een beuk en misschien een eik. Maar, hoe zit het met Hazelaar, Sporkehout, Noorse esdoorn en Lijsterbes om er maar enkele te noemen? Tijdens een excursie in het Stropersbos trekt de gids je aandacht op typische knopvormen, bladmerken, schorspatronen, de hele vorm (habitus) en ander kenmerken die je in de winter helpen. Soms kunnen we de bomen en struiken tot op de soort benoemen, soms moeten we al tevreden zijn dat we het geslacht herkennen, maar dat is al heel wat.
Afspraak: Ingang in Kemzeke aan ‘De Wal' - De Stropersstraat 63 tegenover de viswinkel ‘De Hollandse viscentrale’.  Deelname is gratis. Wel graag inschrijven via  www.panneweel.be.
Gids : Dirk De Roose
 
Woensdag 12 februari 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele Plantenstudiegroep Scousele
19.30 tot 22 u. Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een flora, willen leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan in een gemoedelijke sfeer.
Info: freddy.moorthamer@skynet.be 0475 923 484 
 
Noteer reeds : Zondag 23 februari NP Waasland-Noord
Spechtenwandeling in het Stropersbos.
 
Zondag 29 maart NP Waasland-Noord  Voorjaarsbloeiers en hommels in het Steengelaag (Stekene).
 
Hou zeker vrijdagavond 27 maart vrij want NP Waasland Zuid organiseert een avond met Begijn Le Bleu, Fwiet, Fwiet, ....