U bent hier

kalender 't groene waasland

 
Zaterdag 16 september
 
Natuurpunt Waasland Noord 
Natuurbeheer aan de Kieldrechtse Watergang
De Kieldrechtse Watergang is de smalle uitloper van de Kieldrechtse Grote Geule en de verbindingsweg met de Kreken van Saleghem. De zuidelijke oever van deze waterloop ten westen van de Polderstraat in Meerdonk is laag gelegen en opgedeeld in vele kleine percelen die ofwel beplant zijn met bomen, of in gebruik als hooiland of begroeid met spontaan opgeschoten wilgen en rietland. De voorbij twintig jaar  heeft Natuurpunt daar heel wat percelen verworven. Deze krijgen nu een beheer met het oog op een verhoging van de natuurwaarde: bloemrijke graslanden, vitale rietvelden met vogels en insecten, bosjes als broedgebied voor zangvogels, steenuilen en roofvogels. 
Op 16 september gaan we een recent afgegraven ruig grasland maaien en opruimen om het uiteindelijk om te vormen tot een rietveld. We verzamelen om 13:30u aan het Natuurhuis Panneweel Krekeldijk 2 Meerdonk. Wie later komt vindt ons langs de onverharde wegel ten westen van de Polderstraat in Meerdonk thv de brug over de waterloop. Wij zorgen voor werkgerief en voor een versnapering in de pauze. Info bij jan.vandermeulen@outlook.com
 
Zondag 17 september
 
Natuurpunt Waasland Scousele  Kleineige feesten
Roomkouter Noord, Natuurhuis Kapelstraat 170a 9140 Steendorp  van 13 tot 18 u
Workshops, gegidste wandelingen, infostandjes groen, loopwedstrijd, compostmeesters,
Kinderactiviteiten, petanquewedstrijd….
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Donderdag 21 september 
 
Wase Imkersbond  Wat is er goed/misgelopen in het afgelopen imkersseizoen. Nieuwe behandelingsmethodes varroa (biotechnisch –geluidsfrequenties- geregistreerde behandelingen). 20u-22u. 
Huize Steenstraete, Nieuwstraat 86, 9100 Sint-Niklaas. Toegang vrij
 
Zondag 23 september
 
Natuurpunt Waasland Scousele  Beverwandeling
Rondpunt Dijkstraat 9150 Rupelmonde van 19 tot 21 u
De bever is terug in onze gebieden. Bij valavond is dit dier zeer actief. Hopelijk kunnen we het spotten. We verplaatsen ons daarvoor naar zijn biotoop in de Rupelmondse kreek. Zijn sporen kunnen we in ieder geval bewonderen. Breng zeker je verrekijker, zaklamp en bij regen laarzen en regenkledij mee.
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Zondag 24 september
 
Natuurpunt Waasland    Kern Zuid – Kern Lokeren
   
GEZINSWANDELING
   
Het groenhof met natuuropdrachtje voor kinderen.
We sluiten af met drank en pannenkoeken.
INFORMATIE
Wil jij op een aangename manier kennismaken met andere Natuurpunters? Of heb je interesse om een bezoek te brengen aan een prachtige privé-tuin in hartje Belsele?  Of wil je meer weten over de trompetboom, de mammoetboom, de tulpenboom en nog veel meer prachtige oude bomen ?  Of je wil misschien meer weten over de Japanse tuin met theehuisje, brugjes en rotspartijen in cementrustiek ?
Kom dan met ons meewandelen in deze prachtige tuin, midden in het centrum van Belsele ! Bovendien geven twee gidsen voor klein en groot een boeiende uitleg. 
Iedereen van harte welkom !!!  En voor de kinderen zijn er heel leuke opdrachtjes.  Eén van die natuuropdrachtjes geeft hen zelfs de kans om een gratis pannenkoek te winnen! 
Wie er vorig jaar bij was in de Daknamse Meersen weet dat het weer een leerrijke, plezante namiddag zal worden. Wij bestellen in elk geval het zonnetje !!   We maken het gezellig die dag. Tot dan? 
 
PRAKTISCH
 
Afspraak:  14.00u CC De Kouter (cultuurlokaal)
Koutermolenstraat 8b    9111 Belsele
14.00u - 16.00u : wandeling
16.00u - 18.00u : drank en pannenkoeken 
Vragen ?     
Gratis inschrijven via speciaal formulier op de website of neem contact met Marc Smet.
 
Ons Streven   Paddenstoelenwandeling in het provinciaal domein Roomacker van  14.00 uur tot 17.00 uur.   In het kader van de artikelenreeks over paddenstoelen in dit domein, gaan we samen met de auteur, onder leiding van een zeer ervaren gids, op zoek naar bekende en minder bekende paddenstoelen.
Kledij: stevige wandelschoenen of laarzen bij regenweer.
Leiding: Lou Roelandt
Plaats van afspraak: samenkomst aan de hoofdingang van het domein, Hofstraat, ter hoogte van huis nr. 31, 9140 Tielrode
 
Zondag 1 oktober
 
Vriendenkring Panneweel  
Laatste Open Schuurdag  met Repair Café en Geefplein 
Gezellige ontmoetingsdag in de natuur. Samen kapotte spullen repareren: kleding, juwelen, elektrische apparaten, fietsen en slijpen van messen, scharen en beitels. Bruikbare spullen geven, nemen of ruilen.
 
Dag van het hoogstamfruit. Een namiddag volledig in het teken van appelen en peren.  De poorten van ons Natuurhuis Panneweel, krekeldijk 2 te Meerdonk gaan open om 14 uur en sluiten om 17 uur.
Info: bert@panneweel.be of 03 7770402
 
Zaterdag 7 oktober  
 
Ons Streven  Nacht van de duisternis: 
Avondwandeling met boeiende verhalen en een betoverende sfeer. Er zal ook een overheerlijke verse soep zijn.
Plaats van afspraak: Veer, Sint-Jozefstraat 9140 Tielrode     19 uur
 
 
 
Meer info over de kalender : www.abllo.be/klik