U bent hier

kalender 't groene waasland

Zondag 28 juli 
 
Natuurpunt Waasland  Scousele
      Blote voetenwandeling  van 14 tot 16 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Onder begeleiding van Christel Cleys bewegingspedagoge (www.degoedinjevelschool.be). 
Op je blote voeten op de Roomkouter en rond het Fort, deed je dat ooit? We geven je vandaag de kans om samen op stap te gaan en te ervaren wat het is om dat op blote voeten te doen. Draag sandalen of slippers en neem een klein rugzakje mee om deze in te steken. Ook een handdoekje kan nuttig zijn. Kinderen zijn welkom onder begeleiding van volwassenen. Traject een 3 km.
OPGEPAST max 25 personen 
INSCHRIJVEN VERPLICHT.
Info en inschrijving: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Natuurpunt Waasland-Noord
       Insectenwandeling Steengelaag te Stekene
We trekken vandaag het Steengelaag in, gewapend met insectennet en loepepotjes.
Door zijn verscheidenheid in plantengroei is het Steengelaag bijzonder interessant voor insecten. De talrijke schermbloemigen langs het wandelpad trekken vooral zweefvliegen, penseelkevers en bladwespen aan.
Op de zonnige hooilandjes vind je verschillende soorten vlinders en de plassen staan dan weer garant voor waarnemingen van verschillende soorten waterjuffers en libellen.
Samenkomst om 14u aan het ontmoetingscentrum “De Statie”, Stadionstraat 113, Stekene.
Heb je een vlindernetje en/of loepepotje, breng dat dan zeker mee.
Info  marc.bogaerts1@telenet.be  03 779 89 31
 
Zondag 4 augustus
 
Natuurpunt Waasland-Noord
    Openschuurdag Natuurhuis Panneweel, 
             Krekeldijk 2, Sint-Gillis-Waas
    thema “Dagvlinders, sprinkhanen & libellen”
 “Een namiddag vol vrolijke fladderaars, kleurrijke luchtacrobaten en zingende springers.”
De omgeving van het Natuurhuis is erg aantrekkelijk voor vlinders, waterjuffers en libellen. Vlinders leven eerst als rups om dan te verpoppen tot volwassen vlinders, maar ook de larven van waterjuffers en libellen leven in het water. Net zoals de volwassen individuen zijn het geduchte predatoren. We gaan ook op zoek naar sprinkhanen, die zijn niet alleen vrij groot van formaat en fleurig gekleurd, de meesten kunnen ook een aardig deuntje zingen.
Om 14u30 uur is er een wandeling, een korte natuurverkenning in de omgeving, die ongeveer 1u30 duurt. Je kan hieraan vrij deelnemen. Je kan ook gewoon genieten van een kop koffie met gebak of een Gageleer in het prachtige kader van de hoogstamboomgaard.
“Creatief voor Natuur” zorgt voor gebak tijdens de openschuurdagen en op de verkoopstand kan je terecht voor kleine zelfgemaakte geschenken en wenskaarten. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar de aankoop van nieuwe natuur dicht bij huis!
Vanaf 11u kan je in de boomgaard komen picknicken. 
Van 14u30 tot 17u : doorlopend gezinsvriendelijke activiteiten
 
Vrijdag 09 augustus 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
        Nachtvlinderavond  Van 20.30 u tot 24 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Wat weet jij over motten? Wist je dat er groene, geel met rood en gespikkelde nachtvlinders zijn? Dat ze in jouw omgeving fladderen? Kom luisteren naar een uiteenzetting van Hugo De Beuckeleer in het Natuurhuis. Als het donker wordt bekijken we buiten met hulp van een groot wit doek en speciale verlichting of we je die pareltjes ook kunnen laten zien. 
Info nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
 
Maandag 12, dinsdag 13 en woensdag 14 augustus 
 
Natuurpunt  Waasland-Zuid
   Kinderdriedaagse Natuurbeleving 2019
voor kinderen van 8 tot 12 jaar. 
 
Zaterdag 17 en zondag 18 augustus
 
Natuurhuis Panneweel Ambachtelijk weekend
                  Krekeldijk 2, Sint-Gillis-Waas
Na een babbel bij één van de 17 ambachtslui, kan je genieten van een lekkere pannenkoek, fricandon met krieken of biologische geitenkaas, natuurlijk met de bijpassende drank.
Op www.panneweel.be vind je de precieze lijst van de ambachten, die nog kan wijzigen tot aan het betreffende weekend.
Noteer al vast dat onze messenslijper terug aanwezig is. Je krijgt dus de kans krijgt om je messen, en scharen (ook snoei- en heggenscharen) te laten slijpen.
Zaterdag 12u-18u en zondag 10u-18u
 
Zaterdag 24 augustus 
 
Ons Streven Gezinsuitstap
De zomer komt eraan en zo ook de gezinsuitstap. We zijn uiterst trots op het programma dat we dit jaar kunnen aanbieden:
Voormiddag: bezoek aan ezelopvangcentrum Anegria in Sint- Gillis Waas. Sinds 2011 ontfermt deze organisatie zich over ezels die thuisloos, mishandeld of verwaarloosd zijn. 
Namiddag: geocaching in de stropersbossen. We bezorgen u een spannende schattenjacht in dit prachtige grote bos. 
Voor de sportieve gezinnen die met de fiets willen: we verzamelen - met opgepompte banden en geoliede ketting - om 8u 's morgens aan de Kettermuit kruispunt Hogenakkerstraat – Oude heirbaan. We rijden op een gezapig kindertempo langs de oude spoorwegroute Sint-Niklaas-Hulst.
Voor wie met de auto wil gaan, spreken we af aan Anegria vzw, Trieststraat 2 Sint-Gillis-Waas om half 10. 
We gaan uitleg krijgen over het gebit en de hoeven en helpen met: de vacht van de ezels te borstelen, eten geven, de wei strontvrij maken en de ezels verplaatsen. Nadien gaan we als kers op de taart nog een klein tochtje maken met enkele ezels die graag met de kinderen op hun rug op stap gaan.  
's Middags eten we daar ons meegebracht lunchpakket op en kunnen we ter plaatse een drankje bestellen.
In de namiddag spreken we af aan de kruising van de fietspadroute met de Zavelstraat in ’t Kalf, vlak aan de bossen van de stropers om op schattentocht te gaan door middel van geocaching .
Deze dag word je aangeboden aan het zachte prijsje van 3 euro voor leden en 5 euro voor niet leden. Het grootste deel draagt meteen ook bij aan de werking van het ezelopvangcentrum. Hier zijn immers heel wat centjes voor nodig en alle steun is welkom. Meer info op  www.anegria.be/
Noteer alvast de datum. Inschrijven kan alvast via onsstreven@gmail.com of via 0475960969.
 
Zondag 1 september
 
Natuurpunt Waasland-Noord  
       Openschuurdag Natuurhuis Panneweel
        Krekeldijk 2, Sint-Gillis-Waas  van 14u tot 17u
        met Repaircafé en Geefplein
Om 14u30 uur is er een wandeling, een korte natuurverkenning in de omgeving, die ongeveer 1u30 duurt. Je kan hieraan vrij deelnemen. Je kan ook gewoon genieten van een kop koffie met gebak of een Gageleer in het prachtige kader van de hoogstamboomgaard.
“Creatief voor Natuur” zorgt voor gebak tijdens de openschuurdagen en op de verkoopstand kan je terecht voor kleine zelfgemaakte geschenken en wenskaarten. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar de aankoop van nieuwe natuur dicht bij huis!
Info bij Bert Raets, transitie@panneweel.be
 
Woensdag 11 september  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
   Plantenstudiegroep Scousele    Van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan. Dit alles in een zeer gemoedelijke sfeer.
Info: freddy.moorthamer@skynet.be    0475 92 34 84
 
Zondag 15 september  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele   Kleineige feesten
Op de Roomkouter in Steendorp
Ingang Kapelstraat 170a   9140 Steendorp 
In combinatie met Temse loopt …  www.briqvilleclassic.be. Een loopcours in de mooie natuur van Steendorp.
Vanaf 13 u opening van allerlei info- en doe-kraampjes van o.a. Natuurpunt Waasland Scousele, de Natuurouders, Oxfam Wereldwinkel, Opvang zwerfkatten … De Scouts Sint-Jan bouwen opnieuw een hindernissenparcours en tal van verenigingen van Steendorp zorgen voor de nodige drank en spijs. Een aangepast zacht muziekoptreden wordt ook niet vergeten. Je kan ter plaatse inschrijven voor een kleine wandeling naar de kruitkamer van het Fort en bezoek aan de imker en/of een aantal volksspelen uitproberen.
Heel dit gebeuren is een leuk samenzijn in de natuur. 
Vorm een ploegje en kom touwtrekken. 
Inschrijven bij joris.baeck@temse.be 03 710 12 31 
 
Hortus ter Saksen  
       luswandeling  ‘entre-Sambre-et-Meuse’  
         (22,9 km, deels GR 129 en GR125) 
Vanaf Hanzinelle wandelen we in een golvend landschap met een mozaïek van bossen en kleine valleien, tussen dorpjes die amper een naam hebben. Eén brok natuur, bekend om zijn militaire marsen! 
Afspraak:9.30 uur op de Place de Hanzinelle (nabij de kerk) aan de Rue des Commerçants, 5621 Hanzinelle 
Inschrijven bij Freddy M 0475 92 34 84 of freddy.moorthamer@skynet.be 
 
Zaterdag 21 september 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
    Beverwandeling  van 18 tot 20 u
Vertrek Einde Dijkstraat aan het rondpunt in 9140 Rupelmonde
Neem een verrekijker en een zaklamp mee en bij regenachtig weer draag je best laarzen. 
De bever is terug in onze gebieden. Bij valavond is dit dier actief. Hopelijk kunnen we het spotten. We verplaatsen ons daarvoor naar zijn biotoop in de Rupelmondse kreek. Zijn sporen kunnen we in ieder geval bewonderen.
Info nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Zondag 22 september 
 
Ons Streven    World Cleanup Day  Op 10 maart dwong een zware storm ons jammer genoeg om de zwerfvuilactie af te gelasten. Heel wat vrijwilligers vonden het spijtig dat het niet doorging. Maar uitstel is geen afstel. Onze vrijwilligers willen graag meedoen aan de World Cleanup Day (officieel op 21/9).  Meer info later op www.onsstreven.be
 
Zondag 13 oktober
 
Natuurpunt Zuid Waasland werkgroep NME
                       GEZINSWANDELING
Bossen van Puivelde met natuuropdrachtjes voor kinderen. We sluiten af met drank en pannenkoeken.
Wil je op een aangename manier kennismaken met andere Natuurpunters? Samen met gelijkgezinden op stap? Of heb je interesse om een bezoek te brengen aan een prachtig stukje natuur in onze contreien?  
Misschien wil je meer weten over planten en dieren in de bossen van Puivelde. Kom dan zeker met ons meewandelen in deze prachtige omgeving in Puivelde.
Bovendien geven twee gidsen een boeiende uitleg voor klein en groot. Je hoeft echt niet veel van natuur te kennen, onze gidsen weten je zeker te boeien.
Iedereen dus van harte welkom !!!  
En voor de kinderen zijn er heel leuke opdrachtjes.  
Eén van die natuuropdrachtjes geeft hen zelfs de kans om een gratis pannenkoek te winnen! 
 
PRAKTISCH
Afspraak:  14.00u  Parochiecentrum Sint-Job Kemzekestraat 18 9111 Belsele
14.00u - 16.00u : wandeling
16.00u - 18.00u : drank en pannenkoeken 
Schoeisel: goede wandelschoenen, bij regenweer misschien laarzen 
Info     christelstrybos@hotmail.com  052/46 00 58 of marc.smet.natuurpuntzw@gmail.com  03/778 16 18
Inschrijven  marc.smet.natuurpuntzw@gmail.com  of 03/778 16 18