U bent hier

kalender 't groene waasland

 
 
Zondag 6 oktober 2019
 
Natuurpunt Waasland CVN en Scousele   Wandeling Steendorp Oost-Sive polder van 14u00 tot 16u00
Steendorp, Natuurhuis
De wandeling wordt begeleid door een CVN-natuurgids en is gratis. Je hoeft niet in te schrijven. De wandeling gaat gedeeltelijk langs het Fort, de Roomkouter en 't Hangene. Langs de Lange Dreef en de Oost-Sive polder en het schorregebied het Kijkverdriet keren we terug.
Natuurhuis  Kapelstraat 170, 9140 Steendorp
Begeleider Mario Smet 016 43 95 80
 
Natuurpunt Waasland Noord  Paddenstoelenwandeling in waterwingebied (bossen van Sint-Jansteen, Kapellebrug, NL).
Samenkomst op parking net over de grens: voorbij Leonidaswinkel, derde afslag op rondpunt (in verbinding met Van Hogendorplaan, 4565 EP Kapellebrug, Nederland).
We komen samen om 14u. We wandelen tot 17u
Om optimaal te kunnen waarnemen, komen een loep en een klein spiegeltje van pas. Bij nat weer zijn laarzen nuttig. Iedereen is welkom. Inschrijving is niet vereist, tenzij men met meer dan 3 personen zou deelnemen. 
0478 509635
 
Woensdag 09 oktober  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele            Plantenstudiegroep Scousele     Van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan. En dit alles in een zeer gemoedelijke sfeer, waar je je onmiddellijk thuis mag voelen!
Info:  freddy.moorthamer@skynet.be    0475 92 34 84
 
Zaterdag 12 oktober 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele vogeltrektelling AC De Zaat van 08.45 u tot 12.00 u. 
Inschrijven is gratis maar verplicht.
Op het terras van de zesde verdieping AC De Zaat Temse.
De vogeltrek komt terug op gang. Veel vogels trekken over onze gebieden. Kom ze bekijken samen met vogelspecialisten. De telescopen staan klaar en uitgebreide uitleg kan je zonder probleem bekomen.
Inschrijven: gerry.heyrman1@telenet.be  0498 577224
 
Ons Streven      Nacht van de Duisternis 
DE TOVERSCHOOL
Wie durft er mee te gaan langs duistere paden en vergeten wegen? Wie is dapper en onbevreesd genoeg om deze unieke tovenaarswandeling met spel en opdrachtjes te voltooien? Wie slaagt er in om de juiste ingrediënten voor onze toverdrank te verzamelen? Geniet met de ganse familie van een magische nacht van de duisternis in Tielrode. Onze gidsen vertellen je heel veel over de belangrijkste vakken van de toverschool. Wil je meer te weten komen over uilen, fabeldieren, toverdranken, spreuken en toverstokken dan mag je deze avond niet missen. Tijdens een geanimeerde wandeling kun je je toverkennis uitbreiden of opfrissen. De beloning zal groot zijn! Een heus tovenaarsdrankje voor allen (te drinken op eigen verantwoordelijkheid) en een tovenaarsassistentendiploma voor de allerdappersten!
Draag zeker een reflecterend fluohesje om duistere bezweringen af te weren. Aangepast schoeisel en kledij helpen je zeker om je leerrijke te overleven. We starten aan standbeeld Den Toeter en eindigen in het speelbos (Paardenpolder) waar een lekker soepje wordt aangeboden.
Plaats van afspraak: standbeeld Den Toeter, einde Sint-Jozefstraat 
Datum: zaterdag 12 oktober om 19 uur. 
Deelname: gratis en geschikt voor alle leeftijden. Buggies hier en daar lastig bestuurbaar.
 
Vzw Durme Paddenstoelenwandeling in de Hemelse Rij  om 14.00 uur
Het is volop paddenstoelentijd. Gids Glen kent deze wondere wereld van binnen en van buiten. Hij neemt je mee door de schitterende Hemelse Rij. Benieuwd wat we allemaal vinden! Niet geschikt voor kinder- en rolwagens. 
Afspraak: 14 uur t.h.v. het groene infobord van vzw Durme aan de Hemelse Rij, Donklaan, 9290 Berlare
Info: Glen Dierickx, dierckxglen@hotmail.com
 
Zondag 13 oktober
 
Natuurpunt Waasland Kern Zuid & Lokeren Werkgroep NME GEZINSWANDELING  in de Bossen van Puivelde met natuuropdrachtjes voor kinderen.
We sluiten af met drank en pannenkoeken.
Wil je op een aangename manier kennismaken met andere Natuurpunters? Samen met gelijkgezinden op stap? Of heb je interesse om een bezoek te brengen aan een prachtig stukje natuur in onze contreien?   Misschien wil je meer weten over planten en dieren in de bossen van Puivelde.
Kom dan zeker met ons meewandelen in deze prachtige omgeving in Puivelde.
Bovendien geven twee gidsen een boeiende uitleg voor klein en groot. Je hoeft echt niet veel van natuur te kennen, onze gidsen weten je zeker te boeien.
Iedereen dus van harte welkom !!!  
En voor de kinderen zijn er heel leuke opdrachtjes.  
Eén van die natuuropdrachtjes geeft hen zelfs de kans om een gratis pannenkoek te winnen! 
Wij bestellen in elk geval mooi weer en maken het gezellig die dag!!  Tot dan? 
Afspraak: 14.00u  Sint-Jobcentrum  Kruisstraat 52  9111 Puivelde-Belsele
14.00u - 16.00u : wandeling
16.00u - 18.00u : drank en pannenkoeken 
Schoeisel: goede wandelschoenen, bij regenweer misschien laarzen 
Info : christelstrybos@hotmail.com  052/46 00 58
Inschrijven via digitaal formulier (www.natuurpunt-zuid-waasland.be)    of bij
 
Hortus ter Saksen  
   luswandeling  Groede – Cadzand bad – Groede (NL)
(20,1 km, knooppunten, deels GR)
Deze maal trekken we terug de grens over, na Frans-Vlaanderen nu Zeeuws-Vlaanderen. Via een verborgen bunkerdorpje uit de tweede wereldoorlog wandelen we langs de Zeeuwse kust met onderweg de verdronken zwarte polder.
Afspraak:9.30 uur op de parking Groede podium, Gerard de Moorsweg 4, 4503 PD Groede (NL)
Inschrijven  werner.stuer@scarlet.be of 0494 75 84 87
 
Vzw Durme  Taartenfestijn  om 14.00 uur
Feest! Al 9 jaar kan jij bij ons vandaag de heerlijkste taarten komen eten, gebakken door onze vrijwilligers. Smullen, én de natuur in je buurt steunen, de ideale combinatie vinden wij. Zoek een plaatsje op ons terras of binnen in ons gezellige bezoekerscentrum, en geniet. Per verkocht stuk taart kunnen wij 1 m² natuur aankopen en beschermen. Want daar gaat de opbrengst van deze actie naartoe: naar de aankoop van nieuwe stukken natuur.   Bedankt!
Afspraak: Kom een stukje taart eten tussen 14 en 18 uur in bezoekerscentrum Molsbroek.
Info of wil jij ook een taart bakken? sarah.geers@vzwdurme.be 09 348 30 20
 
woensdag 16 oktober 
 
Uilenwerkgroep Waasland  
5de infoavond met als thema’s:
“Ringwerk Uilenwerkgroep Waasland” en “Muizen & Uilen”   in CC De Kouter in Belsele vanaf 18u45
Uilenwerkgroep Waasland werd opgericht in 2014 en is nu vijf jaar actief. Het kriebelt om kort terug te blikken. Daarnaast komen twee thema’s aan bod.  
1) Ringwerk Uilen:  Hoe is dit de voorbije jaren geëvolueerd? Welke informatie levert het op? Wat hebben we meegemaakt en geleerd?
2) Muizen& Uilen:  uilen kunnen niet zonder muizen. Het steengoede muizenjaar 2019 vertaalde zich in een ongezien broedsucces bij voornamelijk kerkuil in de door ons opgevolgde nestkasten. Welke muizen komen vooral voor in onze regio en op welke manier werkt(e)  het muizenmeetnetwerk?
Programma:
18u45 deuren open – welkom in Cultuurlokaal De Kouter, Koutermolenstraat 8 b, 9111 Belsele
19u00 – Terugblik op 5 jaar Uilenwerkgroep Waasland
19u15 – Ringwerk Uilenwerkgroep Waasland
Geert De Smet is vogelliefhebber in hart en nieren.  Bijna dagelijks vindt hij wat tijd voor zijn hobby: het ringen van vogels. Niet enkel uilen maar ook o.a. huiszwaluwen en heel wat vogels op trek kregen van hem en zijn collega’s van onze lokale Wase ringgroep “Durme” al een ring om de poot.  Hoe is het ringwerk van de uilen de voorbije vijf jaar geëvolueerd? Kunnen we er naast wat interessante weetjes ook al informatie uithalen die ons kan helpen bij bv. het uitwerken van beschermingsmaatregelen?
20u15 – pauze en informeel contact met o.a. streekbier Steenuilke – winst uit de tap gaat naar de werking van Uilenwerkgroep Waasland.  
20u45 – 22u15  Muizen & Uilen   
Leo Bulkmans en Mark Staut werkten als vrijwilliger mee aan het Muizenmeetnet. Zij brengen een boeiend overzicht van de muizen in onze regio. Ze nemen u mee in de boeiende wereld van de muizenvangers en observators.
Voor wie? 
Ben je geïnteresseerd in vogels en uilen in het bijzonder? Of misschien ben je eerder een muizen-liefhebber?  
Toegang gratis. Inschrijven voor  voor 8/10/2019 :
 
Vrijdag 18 oktober
 
Vzw Durme    Imkerswerkgroep:
'De huisgenoten van de bij'   om 19.30 uur
Tijdens deze bijeenkomst van de imkerswerkgroep komt Gino Bauw spreken over "de huisgenoten van de bij".  In een bijenkast zitten meer dan bijen en varroa.  Een hele reeks andere insecten, bacteriën, schimmels enz... leven in harmonie met de bij.  Door chemische behandeling worden deze meestal ook gedood en is het evenwicht in kast verstoord waardoor weer andere problemen ontstaan.  Gino leert ons over die andere kastbewoners en hun plaats in het geheel van de kast.
Afspraak: Bezoekerscentrum Molsbroek 
Info: Gratis voor leden. Niet-leden betalen 2€.
 
Zaterdag 19 oktober 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
   vogeltrektelling AC De Zaat van 08.45 u tot 12.00 u. 
Inschrijven is gratis maar verplicht.
Op het terras van de 6de verdieping AC De Zaat Temse.
De vogeltrek komt terug op gang. Veel vogels trekken over onze gebieden. Kom ze bekijken samen met vogelspecialisten. De telescopen staan klaar en uitgebreide uitleg kan je zonder probleem bekomen.
Inschrijven : gerry.heyrman1@telenet.be  0498 577224 
 
Velt Boomsoorten, houtsoorten en hun toepassing van 14:00 tot 16:00  
Hof ter Saksen (Haasdonkbaan 101, 9120 Haasdonk).
In deze interactieve les, in het park van Hof ter Saksen, leer je heel wat bij over de link tussen bomen en de mogelijke toepassingen met hun hout. Welke houtsoort is waarvoor geschikt, zowel in huis als in de tuin? Wat is spinthout en kernhout? Wat kan je in de tuin meer doen met een gevelde boom dan er brandhout en hakselhout van maken? Je leert ook een aantal houtsoorten herkennen. Leuk om na de les realisaties in hout te kunnen linken aan een levende boomsoort in je omgeving. Onder leiding van Joris De Winter.
Prijs € 5, Velt leden en leden Hortus ter Saksen € 3. Inschrijven niet nodig.
 
Natuurpunt Waasland Noord
   Paddenstoelenwandeling in Stropersbos-Noordoost
Samenkomst aan kruising Koningstraat-Stropersfietspad, 9170 De Klinge
We komen samen om 14u. We wandelen tot 17u
Om optimaal te kunnen waarnemen, komen een loep en een klein spiegeltje van pas. Bij nat weer zijn laarzen nuttig. Iedereen is welkom. Inschrijving is niet vereist, tenzij men met meer dan 3 personen zou deelnemen. 
Contact: hugo.de.beuckeleer@telenet.be 0478 509635
 
Vzw Durme  
    Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders   om 13.00 uur
Afspraak: 13 uur in Bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren)
Meer info en programma volgt op de website: www.phegea.org.  Ook bij : couckuyt.jurgen@telenet.be
 
Zondag 20 oktober 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
Dag van de Trage weg. ‘Graag traag vandaag’  van 14 u tot 17 u
Vertrek Natuurhuis Kapelstraat 170a  9140 Steendorp
Traditioneel gaan we op stap langs onze trage wegen. Deze keer zoeken we de omgeving van de Lauwershoekschans op. Maar we gaan eerst toch nog even langs de Roomkouter, het Fort en het Schausselbroek. Afstand 6,5 km. We zorgen onderweg voor een rustplaats en een drankje. Best stapschoenen en indien mogelijk een verrekijker meenemen. 
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Ons Streven     Dag van de Trage Weg   
Steenbakkerswandeling
We nodigen je graag uit op de Dag van de trage Weg. In Tielrode nemen we je mee op pad langs trage wegen voor een heuse steenbakkerswandeling, waarbij we een bezoek brengen aan het Waesmeer en de kleiputten op het provinciaal domein Roomacker. Op beide locaties werd tweeduizend jaar geleden al klei ontgonnen en stenen, tegels en pannen gebakken. 
In de ondergrond trof men heel veel artefacten aan. Bij deze wandeling genieten we vooral van het prachtige landschap, de levendige natuur en de rust langs de trage wegen van het steenbakkersdorp Tielrode.
Plaats van afspraak: standbeeld Den Toeter, einde Sint-Jozefstraat 
Datum: zondag 20 oktober om 14 uur. 
Deelname: gratis en geschikt voor alle leeftijden. Buggies hier en daar lastig bestuurbaar.
 
Vrijdag 25 oktober
 
Velt    Voor elke tuin een geschikte kip  
van 20:00 tot 22:00
Hof ter Saksen (Zandstraat 101, 9120 Haasdonk).
Kippen zijn bijzonder nuttige diertjes voor je huis en tuin. Ze verwerken je groente-, tuin- en keukenafval en ze zorgen bovendien voor lekkere eitjes. Maar hoe houd je op een gezonde manier kippen en hoeveel plaats heb je daarvoor nodig? Welk kippenras is het meest geschikt voor jouw situatie? Een antwoord op deze vragen, én meer, krijg je in deze interactieve lezing. Johan Deblaere is auteur van het kippenboek van Velt. Er is tijd voorzien om je vragen te stellen.
Ruime parking via ingang Zandstraat.
Prijsinfo: prijs € 5. Velt leden en leden Hortus ter Saksen € 3. Inschrijven niet nodig. 
 
Natuurpunt CVN  Comedyvoorstelling: Flirten in 't groen (Sint-Pauwels) van 14u00 tot 16u00
Flirten en verleiden. Iedereen doet het of…probeert het. Wie wil weten waar Casanova de mosterd haalde, kijkt best eens naar de dierenwereld. In onze tuinen en natuurgebieden vinden we immers voorbeelden van de meest uiteenlopende verleidingsstrategieën, die vaak verrassend herkenbaar zijn. Voldoende inspiratie dus voor een heerlijk avondvullend programma waarin natuureducatie flirt met comedy. Durf in de spiegel kijken en laat je verleiden ...
In deze natuureducatieve comedy-voorstelling gaat Joeri Cortens op zoek naar de gelijkenissen tussen mensen en dieren.
Inschrijven via Rita Van Remoortere  0479 59 20 56 
Deelnameprijs  12€ (inclusief koffietafel).
In De Zoal, Klapdorp 9 A, 9170 Sint-Pauwels
 
Zondag 27 oktober
 
Velt Zero Waste Cooking  van 10:00 tot 12:00
Bib Sint-Niklaas (Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas). Zondagskind | EcoBib | Zero Waste Cooking.
Ben je het ook beu om voor elke maaltijd een berg afval af te ruimen? Liggen al die overbodige verpakkingen je ook zo zwaar op de maag? In deze lezing krijg je 20 simpele recepten voorgeschoteld die ook in jouw keuken kunnen zorgen voor een afvalvrije revolutie. Ga met Vanessa Debruyne aan tafel en keer terug naar huis met heel wat lekkere inspiratie. I.s.m. Bib Sint-Niklaas. Gratis. 
 
Vzw Durme   Wintervoedsel voor onze gevederde vrienden maken   om 14.00 uur
Maak zelf je mezenbollen en gebruik je creatief vermogen om onze gevederde vriendjes te helpen de winter te overleven. Toegankelijk voor klein (vanaf 8 jaar) en groot. Inschrijven noodzakelijk uiterlijk tegen 20 oktober. Deelname in de onkosten €2/persoon voor grondstoffen.
Afspraak: 14 uur BC Donkmeer, Donklaan 123, 9290 Berlare
Inschrijven  couge@telenet.be  0474 97 60 41 
 
Vrijdag 1 november
 
Ons Streven   Prijsuitreiking zomerzoektocht   
‘Het Heilig Land’
Afgelopen zomer deden heel wat mensen mee aan de Zomerzoektocht ‘ het Heilig land in Temse’. Overal waar men kwam langs de Vlaamse wegen, kwam men tal van heiligen tegen. Met een afstand van 46 kilometer - tweemaal de Wegom van Temse - en tal van vragen, was het voor veel mensen een echte uitdaging om deel te nemen. Ben je net als ons benieuwd naar de oplossing van de vragen over het religieus verleden langs Schelde en Durme? Kom dan zeker naar de prijsuitreiking op vrijdagavond 1 november 2019 om 20 uur in het Gildenhuis, Kaaistraat 10 te Tielrode (einde Pastorijstraat). 
Enkel wie persoonlijk aanwezig is, heeft kans op een prijs. Onder alle aanwezigen - deelnemer of niet - worden er ook een aantal passende prijzen verloot. Mis dus zeker de prijsuitreiking op Allerheiligen niet! Naast de antwoorden op de vragen, krijg je meer dan één boeiend heiligenverhaal.
Plaats van afspraak: Gildenhuis Pastorijstraat 10,  Tielrode  om 20 uur.  
Deelname: gratis en iedereen is welkom
 
Zaterdag 2 november
 
Puytvoetgidsen   Halloweentocht   om 19 u
In het Puitvoetbos (Puitvoetstraat 91A, Sint-Niklaas) 
Bijdrage : 10 euro met warme oproep want de wandeling kadert in de warmste week met opbrengst voor het    kankerfonds. Zie     www.abllo.be/klik       of 
www.uitinvlaanderen.be/agenda ZOEK Wase Halloweentocht voor de Warmste Week
 
Natuurpunt Waasland Noord  
Algemene    kennisquiz 
met een knipoog naar de natuur
NP Waasland Noord organiseert voor de tweede keer een 'Algemene kennisquiz met een knipoog naar de natuur'  in de zaal van de bibliotheek te Sint-Gillis-Waas. Wil jij graag eens testen hoe goed het gesteld is met je kennis? Of heb gewoon zin in een leuke quizavond? Dan is de deze quiz iets voor jou!
Vorm met 4 deelnemers een ploeg, en schrijf je in via de website. De quiz heeft ook vragen over cultuur, muziek, sport,... en is dus zeker niet enkel bedoeld voor natuurkenners. Bedoeling is dat iedereen een leuke avond beleeft. Schrijf je snel in, de plaats is beperkt tot max 30 ploegen.
De opbrengst van de quiz zal gebruikt worden voor de aankoop van natuurgebieden in de regio.
Afspraak: vanaf 19u30 in de Bibzaal, Kerkstraat 67, 9170 Sint-Gillis-Waas
Praktisch: € 20 per ploeg
4 deelnemers per ploeg
Aanmelden: Inschrijven via de website www.panneweel.be met betaling op rekeningnummer BE38 0000 1056 0872
Info: Marcel Van Puymbroeck  0468 26 07 84
 
Vzw Durme    Werfbezoek NIP-Donkmeer – Eendenkooi   om 14.00 uur
Grote delen van de Reservaatzone en de Eendenkooi krijgen een grondige make-over om zo de natuur- en natuureducatieve waarden te verhogen. Tijd voor een eerste evaluatie ten velde. Laarzen zijn noodzakelijk.
Afspraak: 14 uur aan het 'brugsken', Donklaan (thv nr 73), 9290 Berlare
 
Zondag 3 november
 
Natuurpunt Waasland Noord Paddenstoelenwandeling in omgeving van Natuurhuis Panneweel
Samenkomst aan Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, 9170 Sint-Gillis-Waas
We komen samen om 14u. We wandelen tot 17u
Om optimaal te kunnen waarnemen, komen een loep en een klein spiegeltje van pas. Bij nat weer zijn laarzen nuttig.
Iedereen is welkom!!  Inschrijving is niet vereist, tenzij men met meer dan 3 personen zou deelnemen. 
Contact: hugo.de.beuckeleer@telenet.be 0478 509635
 
Dinsdag 05 november 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
               Het mysterie van de gallen ontrafeld door Hans Vermeulen van 19.30 tot 22.30 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
INSCHRIJVEN VERPLICHT
Als een galmug of -wesp een eitje legt in een blad of ander deel van een boom, groeit op die plek als reactie een abnormale zwelling: een gal. De larve die uit het eitje komt, vindt in de gal een beschermd onderkomen en volop voedingsstoffen. De galvorming kan duidelijk zichtbaar zijn en allerlei vormen aannemen maar ook zo klein zijn dat het alleen met de microscoop te zien is. Galappel, knikkergal of ananasgal zijn meer bekende gallen, maar er zijn veel meer soorten. Tijdens deze lezing legt Hans Vermeulen ons uit hoe de levenscyclus van de galvormende insecten in elkaar zit en passeren een aantal bekende en minder bekende gallen en hun waardplanten de revue.
Leden Natuurpunt 8 euro, niet-leden 10 euro. Inschrijven : nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
donderdag 7 november 
 
Natuurpunt CVN   Vrijwilligersopleiding: EHBO in de natuur (Belsele) van 19u30 tot 22u00
Als vrijwilliger aan het onthaal, als begeleider van groepen, als gids in de natuur, of gewoon als toevallige passant, word je soms geconfronteerd met kleine of grotere ongelukjes.
Na een zeer geslaagde avond vorig jaar en op vraag ven heel wat vrijwilligers, hebben we de heer Etienne Ruys, lesgever van het Rode Kruis, gevraagd om dat nog eens over te doen. Hij staat je met raad en daad bij om een antwoord te geven op allerlei vragen zoals: wat te doen bij aanraking met brandnetels en berenklauw,
wat mag je nog doen bij EHBO en wat niet, hoe reageren bij zonnesteek, wat moet je meenemen op een wandeling, wat als iemand een hartaanval, epileptische aanval of hypo krijgt… en nog veel meer.
Workshop van 2,5u. 
Maximum aantal deelnemers: 20.
Prijs: De opleiding is gratis voor actieve vrijwilligers.
In Ons Heem, Watermolenstraat 22, 9111 Belsele
 
Zondag 10 november 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
          Paddenstoelwandeling van 14.00 tot 16.00 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Het natuurgebied rond het Natuurhuis is rijk aan paddenstoelen. Freddy Moorthamer en De Barbiergidsen helpen ons ze te ontdekken. Ook zeer leuk voor kinderen.
Stapschoenen.
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Hortus ter Saksen 
  luswandeling  Tongeren – ’s Herenelderen - Tongeren
(21,5 km, deels GR 128 variante en GR 128)
Tongeren, de stad van Ambiorix is de oudste stad van België. We doen de Romeinse restanten van de stad aan en lopen langs een drietal prachtige kastelen. 70 % zijn onverharde goed begaanbare wegen. Afspraak:9.30 uur aan de Moerenpoort, Leopoldwal 49, 3700 Tongeren Inschrijven  werner.stuer@scarlet.be of 0494 75 84 87
Oxfam Wereldwinkel Beveren   Ontbijt tvv 11.11.11,  met Fair Trade producten, indien mogelijk korte keten en bio van 8u tot 11u30, in de Sint Maarten Bovenschool, Kallobaan 1 te Beveren
Inkom €12, kinderen jonger dan 10jaar €6
Ontbijtpakket aan huis €10
Inschrijven in Wereldwinkel Beveren of
 mail naar  beveren@oww.be of 03 775 10 20
De deelnemers krijgen ook de nodige informatie ivm de energiewijzer van ABLLOvzw
 
Zondag 17 november
 
Velt Sinterklaasspeelplein van 13:00 tot 17:00
Sinterklaas arriveert op de Grote Markt in Sint-Niklaas, de grootste Sint-spelenmarkt van het land.
Bij ons kunnen de kinderen gratis kleuren. Wij sturen de tekening op naar de Sint. Bij ons kan je biosoep of biopannenkoeken kopen. 
 
Woensdag 13 november  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
      Plantenstudiegroep Scousele van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan.   Alles in een zeer gemoedelijke sfeer!
Info:  freddy.moorthamer@skynet.be    0475 92 34 84
 
Zondag 17 november
 
Natuurpunt Waasland – Scousele   Watervogeltelling
Watervogeltelling op volgende locaties : wachtbekken Temse, Waesmeer en Tielrode broek. Breng zeker een verrekijker mee. Indien je graag meegaat contacteer:
gerry.heyrman1@telenet.be   0498 57 72 24 
 
Zaterdag 23 november
 
Natuurpunt Waasland Noord  Dag van de natuur
Op deze dag laat Natuurpunt op vele plaatsen in heel Vlaanderen het publiek kennis maken met natuurbeheer. Waasland-Noord laat dan zien hoe een waardevol biotoop, " de veenlens ",  aan de Grote Geule in Kieldrecht kan behouden blijven door het maaien van riet en het kappen van boomopslag. De veenlens is een rond eiland in een moerassige rietzone gevormd uit afgestorven planten en overgroeid door mossen en veenmossen. Men vindt er zeldzame planten als kamvaren, veenpluis, waternavel en veenmossen. 
Afspraak: We starten om 13u50 aan de brug over de Grote Geule in de St-Kornelisstraat in Meerdonk of om 13u30 aan het Natuurhuis Panneweel op de Krekeldijk.
Praktisch: Breng laarzen en werkhandschoenen mee
Meer info: jan@panneweel.be of 0494 668445
 
zaterdag 23 november
 
Natuurpunt Waasland Kern Zuid & Lokeren        
             wintervogelexcursie  Prosperpolder   Doel
Tijdens de winter worden de mooie gebieden langs Antwerpen Linkeroever, Doel, Prosperpolder door tal van trekvogels bevolkt.  Het loont altijd de moeite om langs de dijk van Saeftinghe op zoek te gaan naar onze gevederde wintervrienden. JNM zal tijdens deze excursie de kinderen en jongeren begeleiden.Er is een apart parcours voor kinderen & volwassenen.
Afspraak:  
• 7.45u Syntra Sint-Niklaas
• 8.10u Station Nieuwkerken
• 8.30u Parking ad expressweg, afrit Verrebroek 
Vanaf Verrebroek rijden we kostendelend (€1 per 25 km) met zo weinig mogelijk wagens verder.  We lassen verschillende stop- en kijkplaatsen in tussen Prosperpolder en Paal.  Indien je niet over een wagen beschikt kan je steeds contact opnemen met Marc Smet.
• Einde voorzien tussen 12.30u en 13.00u.
Meenemen: Aangepaste kledij; Verrekijker, vogelgids, … zijn altijd handig.
Inschrijven is gratis, maar verplicht bij Marc.smet.natuurpuntzw@gmail.com
(om voldoende gidsen te kunnen voorzien)
Info christel.strybos@hotmail.com  052 46 00 58
 
Vzw Durme    Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders   
      om 13.00 uur  in Bezoekerscentrum Molsbroek
Meer info en programma volgt op de website: www.phegea.org. Ook bij    couckuyt.jurgen@telenet.be
 
Zondag 24 november
 
Velt Maak je eigen schoonmaakmiddelen  
van 10:00 tot 12:00 
In Bib Sint-Niklaas (Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas). Zondagskind | EcoBib | Zero Waste Cooking. 
Je eigen ecologische schoonmaakproducten maken is niet alleen supersimpel en spotgoedkoop, maar ook goed voor het milieu: verpakkingsvrij en zonder schadelijke stoffen. Vanessa Debruyne krijgt met slechts zeven ingrediënten alles in huis kraaknet. In deze workshop toont ze hoe het kan. Naast de kennis en de recepten, ga je naar huis met een resem schoonmaakproducten.
Prijs: € 20. I.s.m. Bib Sint-Niklaas.
 
Vrijdag 29 november 
 
Natuurpunt CVN   Comedyvoorstelling: Flirten in 't groen (Hamme)
Zie ook 25 oktober 2019 (Sint-Pauwels)    
in Zaal Den Bond, Kleinhulst 4, 9220 Hamme
 
Zaterdag 30 november en zondag 1 december
 
Oxfam Wereldwinkel Beveren   cadeaudagen  
             van 10u tot 17u30
Tal van originele, fair trade kunst- en gebruiksvoorwerpen, speelgoed…, cadeautjes met een verhaal, wijnproefstand met deskundig advies, (h)eerlijke proevertjes, in onze gezellige cafetaria (h)eerlijke dranken en zelf gemaakte hapjes 
Cadeaudagen gemist?     Kom naar de wereldwinkel!
Meer info: mariavandevyver@gmail.com of 03 775 19 31
 
Zondag 1 december
 
Natuurpunt   Waasland Zuid   
       UITSTAP naar  HOGE DIJKEN en IJZERMONDING : 
               bezoek aan  prachtige natuurgebieden
In de voormiddag bezoeken we het natuurgebied De Hoge Dijken in de gemeente Oudenburg.  Dit 52 hectare groot gebied is een waar vogelparadijs dat men kan ontdekken via het wandelpad rond de plas en via de kijkhutten.  Voor de lunch regelen we een locatie waar we onze boterhammetjes kunnen nuttigen.
In de namiddag bezoeken we de IJzermonding waar zout en zoet water elkaar ontmoeten en zich een bijzondere biotoop met slikken, schorren, duinen, strand en polders ontwikkelde. We kunnen dus genieten van de natuurpracht van de IJzermonding.
Vertrek om 7.30 u aan Syntra Sint-Niklaas, kostendelend (€ 1,00 per 25 km).  Terug te zijn rond  18.30 u.
Meenemen: Aangepaste kledij,  schoenen, lunchpakket, telescoop, verrekijker, vogelgids.
Gratis, wel inschrijven bij:
Info  geert_bussens@hotmail.com  0474/73.69.39 
 
Zaterdag 7 december
 
Ons Streven vzw Spaghetti-benefiet Roomacker   
Zie ook blz 31.
 
Vzw Durme   6de Grote Vzw Durme Quiz  om 19.15 uur
Info en inschrijven voor 1 december bij sarah.geers@vzwdurme.be.  Maximum 6 deelnemers per ploeg.
 
Zondag 08 december 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele Winterwandeling in Steendorp van  13.30 tot 15.30 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Even buitenkomen doet deugd. Een flinke wandeling in onze mooie omgeving. Iedereen welkom. We wandelen langs het Gelaagpark, de Kiep, het Kijkverdriet, een deel van het Fort van Steendorp en de Roomkouter.
Stapschoenen. Verrekijker meebrengen indien mogelijk.
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Natuurpunt Waasland Noord   Natuur in de stad 
ten tijde van de Romeinen (Wijnegem)    We wandelen in de vallei van de Klein Schijn in Wijnegem.
Op de Zandrug tussen de Groot en de Klein Schijn waren er in die streek al zeer vroeg nederzettingen.  Vanaf de bronstijd was er op deze plaats al bewoning met zelfs een vrij grote begraafplaats.  In de jaren 60-50 v. CH. veroverde Rome onze streken. Van dan af is hier in Wijnegem en omstreken stilaan de Romeinse beschaving begonnen.  Hiervan zijn door archeologen vele overblijfselen gevonden. Men is door pollenonderzoek (palynologie) te weten gekomen hoe de natuur er in die tijd ongeveer uitzag.
We vertrekken aan de ingang van het natuurgebied Het Wijtschot. Dit is een eigenaardig hobbelend landschap als gevolg van zandwinning. We wandelen daarna in zeer oude Middeleeuwse dreven. Hier in de buurt werden vroeger verschillende kastelen gebouwd. We komen daarna aan op de plaats van een Romeins openluchttempelcomplex uit de 2de en 3de eeuw na Christus. Dat is een zeldzaam gegeven. Er zijn er zo maar een paar bekend in Europa. Via het kasteel Kijckuit gaan we terug naar de parking. Helemaal op het laatste is er een lekkere verassing.
Afspraak: Samenrijden is mogelijk. Samenkomst om 13u15 op de parking 'Park and Ride', Zuid, afrit 11 van de E34 in de Trompstraat in Kemzeke.
Diegenen die het wensen kunnen rechtstreeks naar Wijnegem rijden. De afspraak daar is om 14u00 aan de witte balustrade van de Klein Schijn tegen het Albertkanaal.  Het juiste adres is daar, Albertkanaalbaan, waar ze overgaat in de Hoogmolendijk. Daar is de ingang van het natuurgebied Het Wijtschot. De Wijtschotbaan is een wegel die hier begint.
Meer info: Edwin Thoen, tel 03 252 93 64 of 0496 32 03 78, thoen.smeets@telenet.be
 
Hortus ter Saksen 
       luswandeling  Duffel – Waarloos – Walem
         (23,7 km, deels GR 12)
Ingeduffeld tussen een snelweg, een spoorlijn, de Nete en de Babbelkroonbeek ligt…Duffel. ‘Pastorale wegen langs groene weiden’ vertellen een beetje historie, een beetje cultuur en véél natuur. En we maken kennis met de auteur van het allereerste Nederlands verklarend woordenboek!  Afspraak:9.30 uur op de parking van het NMBS-station van 2570 Duffel
Inschrijven bij Freddy M 0475 92 34 84 of  freddy.moorthamer@skynet.be
 
Woensdag 11 december  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
   Plantenstudiegroep Scousele van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan. Alles in een zeer gemoedelijke sfeer. 
Info: freddy.moorthamer@skynet.be    0475 92 34 84
 
Zondag 15 december 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele    Watervogeltelling 
Watervogeltelling op volgende locaties : wachtbekken Temse, Waesmeer en Tielrode broek. Breng zeker een verrekijker mee.
Indien je graag meegaat contacteer :
gerry.heyrman1@telenet.be   0498 57 72 24 
 
Natuurpunt Waasland Noord
        Bezoek “Huis van de evolutie”, Sint-Gillis-Waas
Ook uitgestorven natuur kan interessant zijn. De Waaslanders die dit museum nog niet bezocht hebben zullen verbaasd staan. Een klein maar propvol modern museum vol fossielen uit binnen- en buitenland.
Er is tevens extra aandacht gegeven aan de vondsten uit de Waaslandhaven. Die kregen 4 goed gevulde vitrines. Het archeologisch materiaal is eerder beperkt en bestaat voornamelijk uit bewerkte silex uit België, Frankrijk en Afrika.
Tevens fungeert het museum als zetel van de Belgische Vereniging voor Paleontologie. 
Oprichter en fervent fossielverzamelaar Luc Van Gysel zal ons gedurende 90 min rondleiden. Daarna is er bezoek aan  de cafetaria mogelijk.
Afspraak: Om 13.30 aan de deur van het museum Lage Kerkwegel 5, Sint-Gillis-Waas (dat is een betonbaantje naast Lage Kerkwegel 3, recht over het nieuwe gemeentehuis)
Praktisch: De toegang is ter plaatse te betalen 4 euro (drank niet inbegrepen). Foto’s nemen is toegelaten
Inschrijven: Let op : voor een goede organisatie minstens een week vooraf inschrijven per mail marc.de.meireleir@telenet.be  of gsm 0487 68 49 79. 
Indien nodig splitsen we in twee of drie groepen: Groep 1 om 13.30h; groep 2 om 15.00h, groep 3 om 16.30h
 
Zondag 19 januari 2020
 
Natuurpunt Waasland Noord   Polderwandeling in het Krekengebied van Saleghem
We zetten het nieuwe jaar traditioneel in met een wandeling langs kreken en plassen doorheen het Rietland, de Koey en de Saleghempolder van Sint-Gillis-Waas en Meerdonk. Er is aandacht voor natuur en historie. We maken kans om enkele wintergasten onder de vogels te zien, zoals koperwieken en kramsvogels, ganzen en prooivogels.   We sluiten af met een kom warme soep in het Natuurhuis Panneweel.
Afspraak: Samenkomst om 13u30, aan het natuurhuis op de Krekeldijk 2 te Meerdonk
Praktisch: Laarzen of stevige wandelschoenen zijn aangeraden, een verrekijker voor wie die heeft
Graag een seintje voor 13 januari aan jan@panneweel.be zodat onze kookploeg voldoende soep kan voorzien.
 

Noteer reeds :

Natuurpunt Waasland    CURSUS VOGELS HERKENNEN VOOR BEGINNERS

februari-mei 2020

drie theorielessen, drie praktijkuitstappen

Info johan.vercauteren.npzw@gmail.com   +32 474 71 51 20