U bent hier

kalender 't groene waasland

Zondag 8 april
 
Vzw Durme Lentewandeling langs natuurrelicten aan de Durme
Een wandeling langs de veelzijdige Durme, met het Nonnengoed, de Durmemeersen en de Kastelen. Wetrekken langs kleinere natuurgebieden (relicten) die vzw Durme beheert.
Afspraak: 14 u aan Herberg, Kil 28, 9240 Zele (weg naast Europalaan naar Hoekstraat net over kruispunt Europalaan en Lokerenbaan)
Meer info: Patrick De Brauwer, debrauwerpatrick@scarlet.be of 0488 46 75 45
Vogelbescherming Vlaanderen provinciale happening van 13:00-17:00 uur bij vzw Durme vzw, Molsbroek, Molsbergenstraat 1, Lokeren. Zie kalender info
 
Natuurpunt Waasland – Scousele ism Natuurpunt-CVN Begeleide Wandeling Oost-Sive polder
14.00 tot 16.00 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp. 
De wandeling gaat gedeeltelijk langs het Fort en naar 't Hangene, een bronbos met unieke voorjaarsbloeiers. We keren terug langs de Oost-Sive polder en het schorregebied het Kijkverdriet.
Info: mario.smet@kuleuven.be  016/43 95 80
 
Hortus ter Saksen luswandeling Grand Monchau – Ellezelles (23 km, deels GR123/129) 
 Het natuurpark “Pays des Collines” biedt een glooiend parcours met vochtige valleien en beboste hellingen. De streek ademt stilte, rust, folklore en heksenverhalen uit alsof de tijd er blijft stil staan. 
Afspraak: 9.30 uur aan de kerk van Grand Monchau(t)( bereikbaar o.a. via Ronse N57 en Ellezelles).. 
Inschrijven bij Marc M 0494 12 86 81 of marc.castelyns@scarlet.be 
 
Natuurpunt Moervaart-Zuidlede
Natte voetenwandeling in de Reepkens.
De Reepkens zien er elke week anders uit. Voorjaarsbloeiers zoals Watermunt en Dotterbloem trekken zeker onze aandacht. Fauna en flora zullen ons tijdens deze wandeling weer verbazen. Ingrid gidst ons oa. door rietvelden en broekbossen van Natuurgebied de Reepkens die gelegen zijn aan de Moervaart, ten Zuiden van Molenhoek en Kalve. Dit Natuurreservaat is enkel toegankelijk tijdens deze jaarlijkse wandeling. Er zal eveneens een woordje uitleg gegeven worden met betrekking tot de beheerwerken die op termijn zullen leiden tot een gemengd inheems bos. Het is trouwens in dit Natuurgebied dat in september 2010 de inox scharnierbare ooievaarspaal ingehuldigd werd. Laarzen zijn noodzakelijk bij deze gratis avontuurlijke wandeling.
Afspraak: om 14u30 aan toegangspad naast Molenhoek 65 in Wachtebeke.
Info: ingridlybaert@scarlet.be, 0497 86 78 86 
 
Woensdag 11 april 
 
Vzw Durme  Waterdiertjes scheppen  om 14.00 uur
 
Onder water leven de gekste dieren: libellenlaven met 3 staarten, spinnende watertorren en mysterieuze kokerjuffers. Samen met een gids scheppen we ze voorzichtig uit het water en gaan we op onderzoek.
Dit is een activiteit van de Dienst Toerisme Lokeren.
Afspraak: 14 uur aan bezoekerscentrum Molsbroek (Molsbergenstraat 1, Lokeren).
Meer info en inschrijven via Dienst Toerisme Lokeren, 09 340 94 74. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
 
Natuurpunt Waasland–Scousele  Plantenstudiegroep
van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan. En dit alles in een zeer gemoedelijke sfeer, waar je je onmiddellijk thuis mag voelen!
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com 0473 72 66 15
 
Donderdag 12 april  
 
Natuurpunt Waasland–Scousele   
Eindevaluatie paddenoverzet        20.00 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
De afgelopen paddenoverzetactie wordt besproken. Wat was goed, wat kan beter. Hoeveel kikkers, padden en salamanders zijn er overgezet? Hoeveel doden zijn er toch nog van de straat geraapt? En ten slotte: een warm woord van dank voor alle vrijwilligers die zich in weer en wind hebben ingezet!
Info: ghislainbruyenne@gmail.com   0474 39 20 50
 
Zaterdag 14 april
 
Natuurpunt Waasland–Scousele  
       Mussentelling met de fiets. Vertrek om 14 u.
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
We rijden rond met de fiets en tellen de zangposten van de mussen. 
Info:  gerry.heyrman1@telenet.be    0498 57 72 24
 
Donderdag 19 april 
 
Hortus ter Saksen  Specerijen als antioxidant 
Van 19.30 – 22 uur 
Antioxidanten zijn belangrijk voor een gezonde stofwisseling. Ze beschermen je door de vrije radicalen, die je lichaamscellen kunnen aantasten, te helpen uitscheiden en afvoeren. Je haalt ze uit je voeding. In deze workshop maak je kennis met een aantal kruiden en specerijen die antioxidanten bevatten. Nadien maak je twee lekkere kruidenmengelingen die je meeneemt om thuis je gerechten te verrijken in smaak en voedingswaarde. Meebrengen (als je dat hebt): een elektrisch koffiemolentje en een digitaal weegschaaltje. 
Organisatie: Vormingplus Waas-en-Dender, Hortus ter Saksen vzw en gemeente Beveren 
Begeleiding: Nancy Popieul, herboriste. Plaats: hoeve Hof ter Saksen,  Beveren, 
Inschrijven bij Vormingplus Waas-en-Dender, T 03 775 44 84, uiterlijk 10 dagen voor de activiteit 
Deelname: 11 euro, met korting: 5,5 euro Je betaalt ter plaatse 7,5 euro aan de lesgeefster voor de ingrediënten en het strooibusje. Betaling zo snel mogelijk na inschrijving op BE33 8916 7404 6946 , code 184825.
 
Vrijdag 20 april
 
Vzw Durme   Voordracht rond koninginneteelt binnen het natuurlijk imkeren (Imkerswerkgroep vzw Durme)
Afspraak: om 19.30 uur in bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren
Info:  lieve.hoefkens@hotmail.com  0474 81 87 26
gratis voor IWG-leden, 2 euro voor niet-leden. 
 
Zaterdag 21 April
 
Velt Pesticideninzameling  bij MIWA, Vlyminckxhoek 12 te Sint Niklaas van 10u tot 16.30.
Sinds afgelopen zomer mag je in Vlaanderen geen glyfosaat meer gebruiken. Steeds meer mensen hebben dat begrepen en gaan op zoek naar alternatieven. De Vlaamse Milieumaatschappij wil de restjes pesticiden die nog in de tuinhuisjes staan, op een veilige manier inzamelen. Ze werken hiervoor samen met Velt, de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten), OVAM en VlaCo. 
Concreet zullen ze allemaal samen op 21 april een inzamelactie organiseren in de Vlaamse recyclageparken. Mensen die dan hun restjes pesticiden binnenbrengen, krijgen van de VMM een gratis voegenborstel in ruil. 
Dit gebeurt ook in de Wase recyclageparken. In Sint Niklaas staan wij met een infostand en wordt er een demo gegeven.  Aanvangsuur demo zie binnenkort http://www.miwa.be/nl/activiteiten/
 
Zondag 22 april
 
Velt Tuinadvies: onkruid bestaat niet
van 10:00 tot 12:00. bib Sint-Niklaas (H Heymanplein 7, 9100 Sint Niklaas)
Onkruid is gewoon een plant die op een plaats staat waar je ze liever niet hebt. Toch zijn ook die planten soms nuttig. We geven een aantal tips voor de keuken en de tuin. Natuurlijk kan je ook iets proeven en hebben we recepten. Wist je trouwens dat veel van die planten onmisbaar zijn voor het natuurlijk evenwicht en zorgen voor een grote diversiteit in je tuin. We vertellen je hoe je best met die ongewenste planten kan omgaan.
 
Ons Streven  Erfgoeddag – Thema: Keuzes. 
Van 14 uur tot 16 uur
Kabouterwandeling: 5 tot 12 jaar
Net als wij probeerden onze voorouders vroeger een verklaring te vinden voor wat ze in de natuur zagen. Ze beschikten daarvoor niet over de technische en wetenschappelijke bagage van vandaag maar baseerden zich op een resem volkswijsheden. Omgekeerd lieten ze zich bij hun keuzes graag inspireren door wat ze zagen in de natuur. Ga jij mee op zoek naar oude volkswijsheden en –verhalen?
 
Erfgoedwandeling: vanaf 13 jaar
Ga mee op pad en ontdek de keuzes die bekende en minder bekende Tielrodenaren maakten. Sommige keuzes waren heel persoonlijk, endere hadden dan weer een grote impact op het dorp. Voor bepaalde keuzes liet men zich inspireren door de natuur en voor andere liet men zijn hart spreken. Of speelden er nog andere belangen mee? Beide wandelingen starten aan de hoofingang van het prov.  domein Roomacker, Hofstraat 26  Tielrode
Gert.hooftman@hotmail.be 0495 99 12 49 
 
 
 
Natuurpunt Moervaart-Zuidlede  
Lente in de Turfmeersen Moerbeke 
(gelegen tussen Moervaart en Zuidlede).
Het is in dit reservaat dat oa. de Moereloop (bij velen nog bekend van het schaatsen deze winter), de oude schuur met de daarbij horende erfdieren, de uitgestrekte vlakte, enz. voor voldoende aantrekkingskracht zal zorgen.
Afspraak om 14.00u uur aan de Turfmeersen.
Meer informatie: Marc Martens 0476 852 331, heidebos@outlook.com
 
Vzw Durme Vogeldag in het Molsbroek
Vogelkenner Eddy Gadeyne neemt je mee in de wondere vogelwereld. Tijdens de excursies en voorstellingen hoor je de mooiste vogelverhalen en speur je de hemel af naar bijzondere waarnemingen.
Afspraak: de wandelingen vertrekken om 9.30 uur en om 14 uur, op het terras van Bezoekerscentrum Molsbroek. Meer info: info@vzwdurme.be, 09 348 30 20
 
Woensdag 25 april
 
Ons Streven Gezondheidswandeling 
(Organisatie CM 'Waas en Dender)  
 
19 u. Standbeeld Den Toeter einde St. Jozefsstraat.  
 
“Dat bewegen belangrijk is.” Daar zijn we allen van overtuigd. Maar deze overweging omzetten in daden, lukt niet altijd even gemakkelijk. Wij hebben soms een duwtje in de rug nodig. Dat wil de CM bereiken met haar initiatief tot het inrichten van maandelijkse gezondheids-wandelingen in, onder meer, het Waasland. CM-lid of niet: Iedereen welkom!
De deelname is gratis. Inbegrepen de verzekering lichamelijke ongevallen.
Vorig jaar werd o.m. gewandeld in Belsele, waarna volgden: Nieuwkerken, (tweemaal) Sint-Niklaas, Sinaai en Waasmunster.
Dit jaar volgen de andere Wase gemeenten, waaronder Tielrode, Steendorp en Temse.
Deze wandelingen verlopen op een vrij egaal parcours, zelfs zeer toegankelijk voor rolstolgebruikers. Voor Tielrode betekent dit geasfalteerde wegen.
Vooraf inschrijven is niet nodig. Je sluit je om 19.00 uur gewoon aan bij de andere wandelaars, aan het klassiek startpunt: Standbeeld ‘Den Toeter’, vlakbij het veer Tielrode-Hamme.
‘Ons Streven’ zorgt voor de gewenste begeleiding en voor de gids(en).
Na de wandeling - die ongeveer één uur duurt - kunnen de deelnemers, zo gewenst, hun dorst lessen in ‘Het Gildenhuis’ van Tielrode, Kaaistraat 10. ca 80 meter van de start- en aankomstplaats)
Info kan vooraf verkregen worden via het volgende tel. nr. 03 780 26 60 (CM; vragen naar Gerrit Van Landeghem ) of via onsstreven@gmail.com.
 
 
Zondag 29 april 
 
Natuurpunt Waasland  Natuurwandeling en kennismaking met de Sigmawerken in de Durmevallei te Hamme
We starten om 14 u. met een bezoek aan het Infopunt Durmevallei o.l.v. Sigmagids Staf Lerno, gevolgd door een wandeling in De Bunt (tot 16.30 u.). We maken kennis met de aanpak van overstromingsbeheersing en -bescherming, de inrichting van De Bunt als gecontroleerd overstromingsgebied, de ontwikkeling van zoetwatergetijdenatuur, de uitbouw van wandel- en fietsmogelijkheden.
Afspraakplaats: Infopunt Durmevallei op de Scheldedijk, Driegoten (Hamme).
Deelname is gratis, maar inschrijving is vereist. 
Gelieve uiterlijk op donderdag 19 april via onderstaand mailadres mee te delen met hoeveel volwassenen / kinderen onder 14 j. je wenst deel te nemen; of je wenst deel te nemen aan carpooling. Zo ja, gelieve je adres- en contactgegevens te vermelden.
Inschrijving of meer info: hugo.de.beuckeleer@telenet.be
 
Zondag 6 mei
 
Natuurpunt Waasland Noord.
Vroegochtenwandeling rond het Natuurhuis Panneweel.  Beluisteren van vogelzang. 
Zonsopgang is het moment om vogelzang te beluisteren. De activiteit is dan op zijn hoogtepunt. De omgeving van het Natuurhuis nodigt uit om de zang van verschillende soorten vogels te beluisteren zoals zwartkop,blauwborst, rietgors, rietzanger… We komen samen aan het Natuurhuis Panneweel krekeldijk 2 te Meerdonk om 5u30.  Einde: 8u30.
 
Vriendenkring Panneweel Eerste open schuurdag. 
Op het erf vinden kindvriendelijke activiteiten rond het thema ‘Bodemsafari’ plaats. Samen met een natuurgids ga je op zoek naar allerlei bodemdiertjes die je daarna kan bestuderen met de microscoop. Voor de allerkleinsten hebben we kleurplaten en tekengerief klaar liggen.  Om 14u30 start er een wandeling met gids in de omgeving.  Bij de stand van ‘Creatief voor Natuur’ kan je terecht voor kleine geschenken, leuke snuisterijen, originele wenskaarten…  Het gelegenheidsterras nodigt je uit tot rustig genieten. Heb je zin om eens lekker te snoepen? Bij ‘Creatief voor Natuur’ kan je ook terecht voor huisgemaakte taarten en gebak. 
Enkele jonge mensen, begaan met de transitie gedachte organiseren op deze dag ook een Repair Café met Geefplein. Je kan bij hen terecht in de schuur voor de herstelling van allerlei klein materiaal.. 
De poorten van het Natuurhuis Paneweel gaan open om 14 uur en om 17 uur sluiten we. Het Natuurhuis is gelegen aan de Krekeldijk 2 te Meerdonk.
Info: bert@panneweel.be of 0485 31 28 42
 
Dinsdag 1 mei
 
Vzw Durme Vroege ochtendwandeling
Terwijl de zon opkomt, zingt elke vogel zijn eigen lied. Een prachtig concert dat in stiltegebied de Fondatie van Boudelo extra tot zijn recht komt. Een klassieker!
Afspraak: om 5 uur aan de Liniedreef (kruising met de Weimanstraat), Sinaai.
Meer info: Sarah Geers, sarah.geers@vzwdurme.be, 09 348 30 20
 
Zaterdag 5 mei
 
Vzw Durme  Dauwtrip met zonsopgang over de Durme en toelichting over de Sigmawerken
Zonsopgang over de Durme, een prachtig zicht! Samen met gids trekken we er extra vroeg op uit om te genieten van dit natuurspectakel. Daarnaast wordt er een toelichting gegeven de Sigmawerken. We vertrekken om 5.20 uur aan De Koolputten, waar omstreeks 7.45 uur een uitgebreid ontbijtbuffet volgt.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Afspraak: 5.20 uur aan Koolputten (Koolputten 2, Waasmunster)
Meer info: Inschrijvingen zijn geldig na storting van 17 euro per persoon op rekeningnummer BE45 7350 4653 1389 met vermelding "VZW DURME 31/03/2018 + naam deelnemer(s)".
 
Zondag 6 mei
 
Hortus ter Saksen Plantenruilbeurs
Op deze beurs worden plantenliefhebbers in de gelegenheid gesteld hun planten te verkopen of te ruilen. Zowel 1-jarigen, vaste planten, struiken, bomen, water- als kamerplanten komen in aanmerking. Standhouders bekomen een gratis standplaats en nemen deel voor een halve of een hele dag. In ruil hiervoor wordt een assortiment van 10 planten afgestaan voor een gezamenlijke ruilstand waar je ook de planten van arboretum Hof ter Saksen vindt. Informatieve stands waar planten duidelijk van een naamkaartje zijn voorzien of waar vlot advies kan ingewonnen worden, kunnen meedingen voor een prijs van de gemeente Beveren. 
Info: T 03 750 18 66 of christa.maes@beveren.be. Standhouders schrijven in voor 1 april. Plaats: park Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren. Gratis voor standhouders en bezoekers. 
 
Woensdag 9 mei  
 
Natuurpunt Waasland–Scousele  Plantenstudiegroep
Van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan. En dit alles in een zeer gemoedelijke sfeer, waar je je onmiddellijk thuis mag voelen!
Info:  freddy.moorthamer@skynet.be    0475 92 34 84
 
 
Zondag 13 mei
 
Hortus ter Saksen  luswandeling in de valleien van de Hoyoux en de Pailhe (20 km, deels GR 576) 
Het eerste luik van ons 'Condroz-triplet' voert doorheen bos, valleien en open landschappen naar het natuurreservaat van Pailhe en het kasteel Modave. 
Afspraak : 9.30 uur aan de kerk van Pailhe (bereikbaar o.a. via Namen E411, N4, N97). 
Inschrijven bij Freddy M 0475 92 34 84 of freddy.moorthamer@skynet.be 
 
Zaterdag 19 mei
 
Natuurpunt Waasland Zuid    
wandeling Moervaartmeersen 
Voor wie meer uitleg wil over het gebied en voor plantenliefhebbers. We blijven daarbij niet op de paden.    
Afspraakplaats : aan het wijkschooltje ‘de zwaan’, Leebrugstraat 65, Sinaai. Van 13u30 tot 16u30. 
Meebrengen : modderbestendig schoeisel
Info :  tomneels@telenet.be of 0485/618035. Inschrijven is niet nodig. 
 
Vzw Durme Cursus: werken met de zeis
om 10.00 uur. Cursus i.s.m. Regionaal Landschap Schelde-Durme, met de steun van Onroerend Ergroed en PDPO
 
Zaterdag 19 en 26 mei
 
Vzw Durme  Leer alles over zeisen tijdens deze cursus en word lid van onze ‘vrijwillige zeisclub’. Afstelling, beweging, ergonomie, veiligheid, onderhoud, …alles komt aan bod. De tweede lesdag ga je vooral zelf aan de slag.
Afspraak: uur en locatie wordt later meegedeeld.
Meer info: Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht
 
Maandag 21 mei 
 
Vzw Durme Familiewandeling Buylaers
Knotsgekke raadsels, boeiende speuropdrachten en vooral: een prachtige Buylaers in volle bloei, bossen die avontuurlijk zijn en een leerrijke tocht voor jong en oud. Win leuke prijzen!
Afspraak: Je kan vertrekken tussen 13.30uur en 14.30uur, aan het Koetshuis Verloren bos.
Meer info: Meer info en inschrijven (gewenst maar niet noodzakelijk) buylaers@telenet.be. €5/ deelnemend formulier.
facebook.com/debuylaers
 
Vrijdag 25 mei
 
Vzw Durme  Praatcafé Imkerswerkgroep vzw Durme
Afspraak: om 19.30 uur in bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren
Meer info: bij Lieve Hoefkens: 0474 81 87 26 of lieve.hoefkens@hotmail.com Iedereen welkom. Gratis.
 
Zaterdag 26 mei     
 
Ons Streven   Wandeling-Workshop: Brandnetels een netelige kwestie. Eureka Urtica! 
 
Aanvangsuur  en info  zie   www.onsstreven.be
Brandnetels zijn een heerlijke wilde groente. De brandnetel is een hoog prikkelbare plant en een sterk geneeskrachtig kruid met vele medicinale werkingen. Brandnetels zijn reeds duizenden jaren een geneeskruid. Hij komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië en is in heel de wereld te vinden.
Omdat brandnetel barst van de voedingsnutriënten is het een zeer goede plant tegen anemie of bloedarmoede, mineraaltekorten, zwakte, ouderdomszwakte, beenkrampen, voorjaarsmoeheid of na/tijdens het herstel van een langdurige ziekte. Brandnetels bevatten heel veel belangrijke vitamines en mineralen en zijn daarom uiterst  geschikt voor gebruik in onze voeding. 
Tijdens een wandeling vertellen wij dan ook alles over deze wonderlijke plant.
 Op een nog niet vastgelegde datum, gaan we kort nadien in een workshop aan de slag met deze krachtige plant om te eten, te drinken of in verzorgingsproducten.
Begeleid door herboriste Yvette Saerens
saerens_yvette@hotmail.com   0479 302477 
 
Zondag 27 mei  
 
Natuurpunt Waasland – Scousele ism NP  CVN Begeleide wandeling rond het Fort van Steendorp
14.00 tot 16.00 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Het is zo dichtbij en waarschijnlijk ben je er nog nooit geweest. De combinatie tussen de restanten van het Fort en de natuur die er ongehinderd zijn gang mag gaan is uitermate boeiend. Stapschoenen en indien regenachtig best laarzen.
Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com   0473 72 66 15
 
Velt Tuinadvies: eetbare bloemen
De smaak van bloemen: als je goed gaat zoeken zijn er heel veel eetbare bloemen. Waarom zou je bloemen eten? Welk gedeelte van de bloem eet je? Waar op letten bij het gebruik van eetbare bloemen? Johan Deblaere vertelt er ons meer over.
van 10:00 tot 12:00. Bib Sint-Niklaas (H Heymanplein 7, 9100 Sint Niklaas). Gratis.
 
Vzw Durme Lentehappening Hamme
Voorstellingen, muziek, leuke kinderanimatie en een standje van vzw Durme waar je kan deelnemen aan een natuurquiz, waterdiertjes kan ontdekken en leuke prijzen winnen. Vandaag strijken heel was Hamse verenigingen en de gemeentelijke diensten neer op het grasplein aan de achterzijde van het CC Jan Tervaert in Hamme en de sporthal(len). Zien we jou daar? Er is van alles te doen!
Afspraak: 10.30 uur tot 17.00 uur, Kaaiplein 34, 9220 Hamme. Meer info: sarah.geers@vzwdurme.be
 
zaterdag 2 juni 
 
Uilenwerkgroep Waasland en Natuurpunt
  Fietstocht ‘met respect kijken naar jonge vogels’
Voor alle natuurliefhebbers, alleen of in groeps- of gezinsverband, die in vogels geïnteresseerd zijn. Grote kennis van de vogelwereld is niet vereist, interesse wel!  
In het gezelschap van vrijwilligers van Uilenwerkgroep Waasland en een erkend vogelringer fietsen we op landelijke wegen en passeren we langs plaatsen waar uilen en torenvalken broeden. We krijgen uitleg over het werk van de vogelringer, de vogels en hun biotoop.
Praktische afspraken?
• We vertrekken om 14 uur stipt aan de sporthal De Klavers, Sint-Andriesstraat 4 te 9111 Belsele.
• Einde voorzien rond 17 uur.
• Inschrijven is niet nodig. steenuil 
Voor meer info:
Eddy De Taey 0479 28 73 84 eddy.detaey@uilenwerkgroepwaasland.be
Marc Aerts 0485 38 19 87 marc.aerts@uilenwerkgroepwaasland.be
 
Zondag 3 juni 
 
Vriendenkring Panneweel Tweede open schuurdag
Als je voor één dag de zon kan doen schijnen, doe het dan vandaag! Picknicken in de zon is gewoon altijd gezelliger. De picknick is zeer budgetvriendelijk want je brengt gewoon je boterhammetjes mee van thuis. Tafels en stoelen kan je in de schuur nemen en je kiest zelf waar je gaat zitten. Voor de koffie, thee, fruitsappen en dergelijke kan je bij ons terecht. In de vroege namiddag wordt de dessertentafel met taartjes en zelfgebakken cakes opgesteld door ‘Creatief voor Natuur’.
Uilen vormen het thema van deze openschuurdag.
“Wist je dat er kerkuilen broeden in het natuurhuis Panneweel? Misschien vind je wel een braakbal onder de kerkuilennestkast”
Kenny Vereecken brengt speciaal voor de jeugd de leskist Uilen mee, vol met boeken over uilen, prachtige zoekkaarten, een boeiend gezelschapsspel en nog veel meer. Je kan hem ook alles over uilen vragen. Voor de allerkleinsten hebben we thema-gebonden kleurplaten en tekengerief klaarliggen.
Om wetenschappelijke redenen krijgen de jonge uilen een ringetje om een pootje. We ringen onze kerkuilen om een idee te krijgen over de migratie, de leeftijd, de sterftegraad en andere gedragingen. Dit ringen gebeurt door een erkende vogelringer die het ringwerk rapporteert aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 
 
Kenny brengt niet alleen de mooie educatieve koffer mee.Tussen 14.00 en 17.00 uur denkt hij ook aan een ringmoment van kerkuil, maar de uitwerking ervan is uiteraard afhankelijk van het broedseizoen van de kerkuil. Raadpleeg regelmatig www.panneweel.be. , want het volledige programma zal later op de site vermeld worden.
Wil je de benen strekken en iets meer over de natuur bijleren? Bij voldoende belangstelling start om 14u30 uur een gegidste wandeling (anderhalf uur) in het nabijgelegen Saleghem Krekengebied.
Gewoon wat bijpraten in het natuurhuis of in de boomgaard kan uiteraard ook. Zoals steeds zijn de vrijwilligers van Natuurpunt Waasland Noord en de Vriendenkring Panneweel aanwezig.
Naar goede gewoonte zijn de deelname aan de picknick, openschuurdag en de wandeling gratis.
 
Info: bert@panneweel.be of 0485 31 28 42
 
Hortus ter Saksen  luswandeling naar de vallei van de Bocq (20 km, deels GR 125/126/575) 
Eindeloze panorama's, bossen en kleine Condroz-dorpjes wisselen zich af op dit pittig parcours op het diep versneden plateau boven de Maas en Yvoir. 
Afspraak : 9.30 uur aan de kerk van Crupet (via E411 afrit 16 Wierde, N4, Maillen) 
Inschrijven bij Freddy M 0475 92 34 84 of freddy.moorthamer@skynet.be 
 
Woensdag 13 juni  
 
Natuurpunt Waasland Scousele  Plantenstudiegroep
Van 19.30 tot 22 u
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Voor alle plantenliefhebbers die willen gebruik maken van een Flora, leren determineren en graag mee op plantenuitstap gaan. En dit alles in een zeer gemoedelijke sfeer, waar je je onmiddellijk thuis mag voelen!
Info:  freddy.moorthamer@skynet.be    0475 92 34 84
 
Donderdag 14 juni 
 
Hortus ter Saksen  Zelf kruidenolie en –azijn maken        Van 19.30 – 22 uur 
Olie en azijn geven extra smaak aan je eten. Voor sommige gerechten, zoals bearnaisesaus, zijn ze zelfs onontbeerlijk. In deze workshop maak je verschillende soorten kruidenolie en –azijn: dragonazijn, een pittige chiliolie voor je pizza’s en een aromatische lookolie. Je leert op een efficiënte en veilige manier werken, zonder gevaar voor schimmelvorming of botulisme. Je proeft van 5 verschillende producten en gaat dan zelf aan de slag. Je krijgt de olie en de recepten mee naar huis. 
Organisatie: Vormingplus Waas-en-Dender, Hortus ter Saksen vzw en gemeente Beveren 
Begeleiding: Resy De Meulder, educatief medewerkster Vormingplus. Plaats: hoeve Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren, parking ter hoogte van Zandstraat 167, 9120 Haasdonk 
Inschrijven bij Vormingplus Waas-en-Dender, T 03 775 44 84  uiterlijk 10 dagen voor de activiteit. Deelname: 17,5 euro, met korting: 13,25 euro Ingrediënten zijn inbegrepen in de prijs. Betaling zo snel mogelijk na inschrijving op BE33 8916 7404 6946 , code 184840 
 
Zondag 17 juni 
 
Natuurpunt Waasland – Scousele
Picknick aan het Natuurhuis
Natuurhuis Kapelstraat 170a   9140 Steendorp
Deze namiddag is het Natuurhuis open van 14 tot 18 u.
Om 16 u start de picknick.
Breng zelf je picknick mee. Drank kan eventueel gekocht worden in het Natuurhuis. Wij zorgen voor volksspelen en een natuurzoektocht op de Roomkouter. 
Schrijf liefst in zodat we voor de nodige tafels en stoelen kunnen zorgen. Inschrijven:  helgavanput@hotmail.com   0495 62 62 67
 
Natuurpunt Waasland Zuid  
Planten- en orchideeënwandeling in de Waaslandhaven     Van 09u30 tot 12u30. 
Voor alle geïnteresseerden. Natuurpareltjes in de Waaslandhaven ontdekken met René Maes als gids.
Afspraakplaats : aan het begin van de Canadastraat in het industriegebied van Zwijndrecht. Daar vooraan is parkeerplaats om samen te komen. 
Meebrengen: aangepaste kledij en schoenen, plantengids
inschrijven is niet nodig
deelnameprijs :  3   euro voor leden ;  4   euro voor niet leden
Info :  geert_bussens@hotmail.com of 0474/73.69.39