U bent hier

Eandis van jou en mij

TEKEN DE PETITIE en DEEL 

De intercommunales die onder het werkingsgebied van Eandis vallen, zijn op zoek naar vers kapitaal. Daarvoor willen ze fusioneren tot één bedrijf, Eandis Assets, en willen ze een private partner aantrekken. De keuze is uiteindelijk gevallen op een Chinees staatsbedrijf. De private partner zal kunnen rekenen op een vrij zeker rendement van 5% op het ingebrachte kapitaal. Dat betekent dat er jaarlijks meer dan 30 miljoen euro naar China gedraineerd zal worden. Dit dividend wordt uiteindelijk betaald door jou en mij, via de doorrekening in de energiefactuur. 

Organisaties vanuit het middenveld (vakbonden, gezinsbond, samenlevingsopbouw, REScoop.Vlaanderen, …) hebben hiertegen gereageerd: Het bestuur van Eandis (steden en gemeenten) moet leren samenwerken met zijn burgers, ipv op zoek te gaan naar kapitaal bij een Chinees staatsbedrijf. We vragen ons af waarom er niet gezocht wordt naar een formule waarbij het spaargeld van burgers aangesproken wordt. Er staat nu 250 miljard euro geparkeerd op de spaarboekjes van onze banken en dit brengt nauwelijks nog iets op. 

Omdat de finale beslissing op 3/10/2016 valt, willen we nog druk zetten en hebben we een petitie gelanceerd. Deze gaat nu viraal. 

We willen de macht van het getal laten werken en daarvoor zijn er veel handtekeningen nodig.

We rekenen daarvoor ook op jullie, om dit te ondertekenen op http://www.transitienetwerkmiddenveld.be/eandis en de link verder te verspreiden onder je kennissenkring.